Banca Mondială: Ponderea mare a costurilor energetice îi face pe moldoveni vulnerabili la șocurile prețurilor la energie, dar chiar și înainte de creșterea prețurilor la energie, țara a avut probleme cu accesul la resursele energetice

Acest lucru reiese din studiul experților Băncii Mondiale privind accesul populației la resursele energetice în Republica Moldova, prezentat în cadrul unei ședințe a Clubului Economic de Presă. După cum se menționează, accesul la energie este o problemă de lungă durată în Moldova, care afectează în special gospodăriile sărace și rurale.

În 2021, aproximativ 30% dintre moldoveni nu-și permiteau să-și încălzească în mod corespunzător locuințele, de peste 4 ori mai mult decât media UE-27. În același timp, povara costurilor energetice este distribuită inegal: aproape jumătate din populație se numără printre cei mai săraci, în timp ce 40% dintre locuitorii din mediul rural se luptă pentru a-și menține locuințele încălzite în mod adecvat. În schimb, doar aproximativ 10% din cele mai bogate părți și 16% dintre locuitorii din mediul urban se confruntă cu probleme similare.

Chiar și înainte de majorarea prețurilor la energie în iarna anului 2021, Moldova avea probleme cu accesul la energie. În 2019, înainte de creșterea rapidă a prețurilor la energie și de începerea pandemiei COVID-19, proporția locuitorilor din Moldova care nu își puteau încălzi corespunzător locuințele era de 5 ori mai mare decât media UE-27.

Costurile energetice ale Moldovei sunt printre cele mai ridicate din regiune, ceea ce o face deosebit de vulnerabilă la creșterile prețurilor la energie, o situație exacerbată de statutul său de una dintre cele mai sărace țări din Europa. Moldova ocupă locul 4 în topul celor mai mari costuri energetice în comparație cu 10 țări selectate din regiune, doar Polonia, Serbia și Armenia cheltuind mai mult. În 2021, gospodăria medie din Moldova a cheltuit aproximativ 16% din bugetul său pentru nevoile energetice, cele mai sărace 40% cheltuind până la 20%, iar 60% cheltuind peste 10%. Chiar și gospodăriile din clasa de mijloc, cu un consum de 150-200% peste pragul sărăciei, s-au confruntat cu costuri energetice ridicate, în timp ce cei mai bogați au cheltuit aproximativ 10% din buget pentru nevoile energetice.

Aceste rezultate indică o vulnerabilitate generalizată la prețurile energiei. În pofida vulnerabilității ridicate la toate nivelurile, gospodăriile din diferite localități au fost vulnerabile la diferite tipuri de șocuri ale prețurilor la energie în 2021. Gospodăriile din mediul urban și din sud, care sunt mai conectate la rețeaua de gaze, sunt mai vulnerabile la fluctuațiile prețurilor la gazele naturale, în timp ce locuitorii din Chișinău sunt afectați în mod disproporționat de creșterile prețurilor la încălzirea centralizată. Gospodăriile din mediul rural, care utilizează de obicei surse de combustibil mai puțin moderne, sunt mai sensibile la creșterile de preț la combustibilul solid.

Având în vedere accesul aproape universal la electricitate și costurile ridicate, majoritatea gospodăriilor sunt vulnerabile la creșterile de preț la electricitate.

InfoMarket