Agenția de Investiții a Moldovei a prezentat prioritățile strategice în atragerea investițiilor și promovarea exporturilor în cadrul Clubului Diplomației Economice de la Chișinău

Potrivit Agenției, acesta a fost un pas important în consolidarea dialogului cu misiunile diplomatice străine în Moldova. Evenimentul a avut drept scop informarea despre prioritățile strategice în atragerea investițiilor și promovarea exporturilor moldovenești, precum și continuarea sesiunilor de discuții privind consolidarea relațiilor economice prin diplomație. Agenția de Investiții din Moldova a oferit informații actualizate despre 6 sectoare economice și evoluțiile economice recente din Moldova, inclusiv detalii despre Moldova Business Week 2024, un eveniment menit să atragă investitori internaționali în Moldova.

Marina Bzovaya, administratorul Parcului Tehnologic de Inovare din Moldova, a prezentat «Ghidul investitorului în IT», evidențiind oportunitățile din acest sector. Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe, Segei Mihov, și Secretarul de Stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz, au ținut discursuri de bun venit, subliniind eforturile guvernului de a crea instrumente care să contribuie la atragerea investițiilor și promovarea exporturilor. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, evenimentul, organizat în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Agenția de Investiții, a avut drept scop consolidarea dialogului cu misiunile diplomatice străine în Republica Moldova și informarea acestora despre prioritățile strategice în atragerea investițiilor și promovarea exporturilor moldovenești. În discursul său, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, dl Serghei Mihov, a prezentat viziunea Ministerului Afacerilor Externe de a crea un mediu economic durabil, dinamic și incluziv în Republica Moldova.

Acesta a subliniat faptul că Republica Moldova se confruntă cu multiple amenințări hibride care necesită măsuri nu doar pentru a atenua riscurile imediate, ci și pentru a construi o bază solidă pentru o creștere durabilă și stabilă. «Sustenabilitatea statului depinde de capacitatea noastră de a ne adapta, de a inova și de a forma alianțe care vor consolida poziția Moldovei pe arena internațională», a spus ministrul de Externe. Totodată, importanța procesului de aderare la UE a fost subliniată în contextul lansării oficiale a negocierilor, la doar doi ani după ce Moldova și vecina sa Ucraina au depus cereri de aderare.

Oficialul moldovean a mai spus că Republica Moldova își intensifică eforturile de modernizare a infrastructurii, pentru a-și îmbunătăți capacitățile de transport și energetice, două domenii importante pentru menținerea și extinderea legăturilor economice cu piața europeană și mondială. Serghei Mihov a subliniat că promovarea proiectelor comune de dezvoltare a infrastructurii devine foarte importantă și în contextul contribuției la procesul de reconstrucție a Ucrainei. În acest context, ministrul Afacerilor Externe i-a îndemnat pe ambasadori să promoveze activ atragerea investitorilor din țările pe care le reprezintă, pentru a extinde afacerile existente sau a deschide noi oportunități de afaceri în Republica Moldova. Aceste eforturi vor consolida poziția Moldovei pe arena internațională, facilitând, totodată, exportul Moldovei pe piața internațională.

InfoMarket