În Moldova, rata anuală a inflației în iunie 2024 a revenit în coridorul de fluctuații ±1,5 p.p. de la ținta de 5%, după ieșirea temporară din acesta în luna mai — BNM

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat acest lucru în materialele sale după ce Comitetul Executiv al BNM a adoptat ultima decizie privind politica monetară. Banca Națională a precizat că în Republica Moldova, rata anuală a inflației în luna iunie 2024 a constituit 3,8%, fiind cu 0,1 puncte procentuale inferioară celei din luna martie. Dinamica descendentă a ratei anuale a inflației în trimestrul II s-a datorat, pe de o parte, cererii interne modeste și, pe de altă parte, traiectoriei prețurilor mondiale la produsele alimentare, prețurilor interne la produsele agricole și industriale, prețurilor la combustibili și prețurilor reglementate.

BNM subliniază că cererea agregată continuă să aibă un impact dezinflaționist moderat asupra ratei anuale a inflației, fapt care va fi atenuat de unele ajustări tarifare, cum ar fi majorarea tarifelor pentru serviciile medicale care a intrat în vigoare în luna iulie a acestui an. În trimestrul II 2024, rata anuală a inflației s-a situat la 3,5% și a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mică decât cea asumată în prognoza din Raportul asupra inflației din mai 2024, în principal din cauza abaterii negative privind prognoza prețurilor la combustibili.

InfoMarket