Săptămâna antreprenoriatului și investițiilor, Moldova Business Week-2024, a început în Moldova și va dura până la 20 septembrie

În cadrul deschiderii Moldova Business Week (MBW), prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Guvernul își dorește să schimbe percepția antreprenorilor și să-i facă pe oamenii de afaceri străini să perceapă Moldova drept o destinație pentru investițiile lor. „Acest eveniment este o oportunitate de a vorbi cu oamenii, de a vorbi cu potențiali parteneri și de a explora noi oportunități”, a spus prim-ministrul. Filat a subliniat câteva aspecte importante care ar trebui să motiveze oamenii de afaceri să investească în Moldova: accesul la o piață largă, dezvoltarea pieței de capital, formarea resurselor umane înalt calificate, precum și crearea unor reguli clare de afaceri pentru antreprenori.

Prim-ministrul s-a referit, de asemenea, la dezvoltarea infrastructurii de afaceri, a infrastructurii energetice și rutiere, la măsurile de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și la susținerea sectorului științifico-inovațional. La deschiderea MBW, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a îndemnat antreprenorii să investească acum în Moldova, pentru a nu regreta peste 5 ani. „Fără îndoială, țara noastră va deveni următorul stat membru al UE cu o economie puternică, diversificată, eficientă, inovatoare, deschisă și liberă, parte a pieței unice europene. Iar pentru a crește mai rapid, Moldova are nevoie de investiții. De aceea, programul nostru de reforme vizează dezvoltarea și consolidarea unui mediu de afaceri stabil și atractiv”, a spus Alaiba.

El a menționat că autoritățile moldovenești au aprobat un program amplu de dereglementare și reducere a poverii birocratice asupra mediului de afaceri, iar efectul este estimat la aproximativ 0,5% din PIB pe an. De asemenea, economia este în curs de digitalizare — aceasta va economisi antreprenorilor cel puțin 1 miliard de lei în 2024. El a subliniat că și întreprinderile optează pentru digitalizare — 80% din numărul total de cereri pentru diferite servicii în primul trimestru al anului 2024 au fost depuse online.

Dmitri Alaiba s-a referit și la reforma impozitului pe venit, datorită căreia companiile au economisit 1,4 miliarde de lei în conturile lor, și a vorbit despre planuri și priorități, inclusiv industrializarea Republicii Moldova. Amintim că în cadrul MBW-2024 sunt programate 17 evenimente dedicate sectoarelor strategice ale economiei, de la agricultură și industria alimentară până la tehnologie, turism și imobiliare. Acestea vor avea loc nu doar la Chișinău, dar și la Bălți, Ungheni și Edineț. La Moldova Business Week sunt așteptați să participe cel puțin 1.000 de reprezentanți ai mediului de afaceri, investitori și organizații de business.

InfoMarket