BERD înrăutățește prognoza privind creșterea economică a Moldovei în 2024-2025

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a înrăutățit prognoza creșterii economice a Moldovei în 2024-2025. După cum relatează INFOTAG, acest lucru se menționează în cel mai recent raport al băncii „Regional Economic Prospects”.

Potrivit prognozei revizuite, PIB-ul Moldovei va crește cu 3,2% în acest an, comparativ cu estimarea din luna mai de 3,5%. În 2025, creșterea va fi de 3,5%, nu de 3,7%, așa cum se estima în luna mai.
BERD notează că „redresarea economică a continuat într-un ritm moderat” pe parcursul anului curent. Inflația anuală a scăzut la 4,8% în iulie 2024 din cauza scăderii prețurilor la energie, determinând Banca Națională a Moldovei să reducă rata de actualizare la 3,6% în mai 2024.

„Pe fondul începerii negocierilor de aderare la UE în iunie 2024, redresarea economică a continuat într-un ritm moderat. În prima jumătate a anului 2024, PIB-ul a crescut la o rată anualizată de 2,2 %, susținut în principal de sectoarele agriculturii, industriei prelucrătoare și serviciilor IT. Inflația mai scăzută și creșterea salariilor reale au alimentat consumul privat, în timp ce investițiile au crescut pe fondul îmbunătățirii perspectivelor economice”, se arată în raport.

Între timp, a rămas un sprijin extern semnificativ, care a contribuit la acoperirea deficitului și la susținerea cursului de schimb. Printre principalele motive de îngrijorare, experții băncii semnalează: exodul continuu al populației apte de muncă, inclusiv al tinerilor, lipsa forței de muncă calificate și posibilitatea opririi tranzitului de gaze prin Ucraina, care prezintă riscuri pentru economia moldovenească. 

De asemenea, Banca Mondială și-a revizuit în scădere estimările privind creșterea PIB-ului pentru Moldova pentru 2024 și 2025. Potrivit raportului Global Economic Prospects, previziunile pentru 2024 au fost reduse de la 4,2 % la 2,2 %, iar pentru 2025 de la 4,1 % la 3,9 %, subliniind provocările economice majore cu care se confruntă țara.

Infotag