Sondaj: Majoritatea oamenilor de afaceri consideră că integrarea în ue este favorabilă și va aduce avantaje pentru Moldova

Majoritatea oamenilor de afaceri consideră că integrarea în UE este favorabilă pentru Moldova și îi va aduce avantaje. După cum relatează INFOTAG, acest lucru este confirmat de datele unui sondaj sociologic printre oamenii de afaceri — Barometrul antreprenorilor care construiesc viitorul Republicii Moldova.

Potrivit sondajului, 75,9% dintre respondenți se consideră „mai degrabă pro-europeni”. De asemenea, 66,4% dintre participanți consideră că integrarea în UE va fi benefică pentru Republica Moldova, 14,2% — nu va schimba nimic; 14,2% — nu va fi benefică; 58% dintre respondenți cred că piața unică a UE va aduce oportunități pentru Republica Moldova, 25,5% — nu va aduce schimbări, 13,6% — dezavantaje.

„Stabilitatea economică și politică și accesul la finanțare sunt considerate printre principalele avantaje ale aderării la UE (acest lucru a fost menționat de 50% dintre respondenți). Acest lucru sugerează că întreprinderile văd integrarea ca pe o oportunitate de creștere și dezvoltare durabilă. Alte beneficii importante ale integrării (potrivit oamenilor de afaceri) includ îmbunătățirea standardelor de calitate (40 %) și accesul la piața europeană (39 %). cu toate acestea, unii respondenți (4 %) consideră că integrarea nu va aduce beneficii notabile, reflectând îndoielile pe care unele companii le au cu privire la adaptarea la noul mediu și la reglementările stricte ale UE”, se arată în sondaj.

Potrivit sondajului, concurența serioasă (50,2 la sută), precum și costul asigurării conformității produselor și serviciilor cu standardele UE (38,6 la sută) sunt menționate drept principalele dificultăți cu care se pot confrunta companiile moldovenești în momentul integrării în UE.

Infotag