Despre aceasta a declarat șeful Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți, Marin Ciobanu, în cadrul discuțiilor pe platforma Clubului Presei Economice. Potrivit lui, acordarea stimulentelor fiscale și a altor avantaje pentru investitorii străini joacă un rol important, însă este al 5-6-lea factor în lista de priorități.
„Investitorii caută forță de muncă calificată, iar dacă nu o au, orice altceva este lipsit de sens”, a spus el, menționând că în martie 2025, la Chișinău va fi deschis cel mai mare centru de instruire pentru sectorul industrial din Moldova, unde vor fi disponibile peste 10 competențe profesionale — de la prelucrarea metalelor și producerea plasticului până la tăierea cu laser etc. El a menționat că este foarte important ca Moldova să se orienteze nu doar spre contextul regional, dar și spre cel internațional, global. Potrivit lui, industria auto migrează în țări precum Maroc sau Tunisia și este foarte posibil ca producția prioritară de cablu electric să fie deja de domeniul trecutului.
„Donald Trump a anunțat că intenționează să impună o taxă de export de 20 % asupra produselor europene. Acest lucru înseamnă că producția în Europa va scădea cu aproximativ 500 de miliarde de euro doar din cauza noilor taxe pe exporturile de produse industriale către SUA. În plus, nu este o noutate ceea ce se întâmplă cu industria auto: de exemplu, Volkswagen închide 3 fabrici în Germania, eliminând zeci de mii de locuri de muncă, în Germania industria auto reprezintă 17% din exporturi. Desigur, acest lucru ne va afecta și pe noi”, a spus Marin Ciobanu. Potrivit acestuia, retragerea investitorilor de pe piață nu trebuie subestimată. „Numai din cauza retragerii de pe piață a companiilor Fujikura și Coroplast, am pierdut aproximativ 5-6% din exporturile industriale”, a spus el. În opinia sa, este necesar să se aloce mai multe fonduri pentru dezvoltare și cercetare, precum și pentru educație.
Șeful ZEL Bălți a menționat, de asemenea, că una dintre realizările importante din ultimii ani este reforma și creșterea numărului de angajați ai Agenției de Investiții, pe care a condus-o anterior. De asemenea, participanții la ședință au discutat despre rolul mass-media și al opiniilor experților din spațiul public asupra deciziilor investitorilor și despre cazurile concrete când, din cauza negativismului din știri și a lipsei unei reacții adecvate a autorităților la astfel de publicații, investitorii au încetat să mai considere Republica Moldova drept o țară demnă de investiții. Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, și-a exprimat opinia că toți investitorii vin cu propriile priorități, iar principala barieră în calea investițiilor nu este corupția sau legislația proastă, ci lipsa unei piețe. „Investitorii care au venit până acum în Moldova au avut întotdeauna o piață de desfacere”, a spus expertul, menționând că acum piețele de desfacere pentru Moldova sunt UE și țările din bazinul Mării Negre.