BNM A MAJORAT RATA DE BAZĂ DE LA 3,65% LA 4,65%, CONTRACARÂND VIITOAREA INFLAȚIE

Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a majorat rata de bază cu un punct procentual, de la 3,65% la 4,65%, contracarând creșterea iminentă a inflației din țară. Potrivit agenției INFOTAG, decizia a fost luată vineri seara târziu și intră în vigoare luni, 6 septembrie.

Totodată, BNM a decis majorarea cu un punct procentual ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 7,15% și, respectiv, până la 2,15% anual. Norma rezervelor obligatorii pentru băncile comerciale, pe care acestea sunt obligate să le formeze în funcție de resursele atrase în lei moldovenești și în valută, a rămas neschimbată.

Decizia BNM a fost luată considerând presiunile inflaționiste atât din partea ofertei și a cererii agregate, cât și a riscurilor și incertitudinilor cauzate de evoluția situației pandemice.
Conform estimărilor autorității de reglementare, „presiunile inflaționiste din partea cererii vor continua și în perioada următoare fiind susținute de majorarea venitului populației (fondului de salarizare, asistenței sociale, remiterilor etc) și creșterea volumului creditelor de consum și celor ipotecare în contextul condițiilor monetare stimulative care susțin consumul în detrimentul economisirii”.

Autoritatea menționează că decizia BNM are scopul de a atenua presiunile inflaționiste generate de accelerarea cererii agregate interne alimentate de creșterea consumului și de a tempera efectele de runda a doua ale șocurilor de ofertă, pe fundalul majorării prețurilor internaționale și inflației importate.

Surse din cercurile bancare notează că autoritatea de reglementare a luat decizia seara târziu, pe 3 septembrie, discutând-o cu experții FMI de la Washington. Participanții profesioniști pe piață intervievați de corespondentul INFOTAG au declarat că majorarea ratei de bază era de așteptat, dar nu la acest nivel.

„Jucătorii de pe piață au presupus că BNM ar putea recurge la creșterea ratei, dar nu cu mai mult de 0,25 p.p., întrucât autoritatea de reglementare a majorat-o recent, pe 30 iulie, de la 2,65% la 3,65%. Cu toate acestea, aparent, așteptările specialiștilor BNM cu privire la creșterea indicelui prețurilor de consum sunt atât de mari încât pentru aceasta banca a avut nevoie de consultări cu experții FMI, drept urmare rata a fost ridicată la 4,65%”, a declarat interlocutorul agenției.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *