„Rolul băncilor comerciale în finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii”

Clubul Presei Economice (CPE), cu sprijinul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a susținut un seminar online despre rolul băncilor comerciale în finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Studenților din anul II ai Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării de Masă a Universității de Stat din Republica Moldova li sa informat despre modalitățile de strângere de fonduri suplimentare pentru întreprinderi, inclusiv împrumuturi bancare. Acest lucru este valabil mai ales pentru Moldova, având în vedere că 90% din toate companiile înregistrate aici sunt IMM-uri.

În cadrul seminarului au fost discutate modele de dezvoltare a afacerilor mici, inclusiv regionale, și au fost explicate motivele lipsei capitalului de lucru propriu. Elevii au învățat ce riscuri sunt asociate cu strângerea de bani pentru o afacere mică și de ce rareori își formează propriul tampon colateral.

Una dintre problemele cheie a fost creditarea bancară. Acest instrument financiar se dezvoltă activ: de multe ori sectorul bancar ia linii de credit țintite de la băncile internaționale, special pentru împrumuturi IMM-urilor. În cadrul seminarului au avut loc discuții cu studenții despre avantajele și dezavantajele unui astfel de împrumut.

La finalul întâlnirii, studenților li s-a explicat specificul raportării materialelor jurnalistice privind finanțarea IMM-urilor. În plus, au fost ridicate probleme legate de terminologia bancară și financiară și modul de utilizare a acesteia la scrierea articolelor.