Saptămâna Internațională de Educație Financiară: BNM și CPE, la USM

În cadrul Săptămânii Internaționale de Educație Financiară, Banca Națională a Moldovei și Clubul Presei Economice au organizat un atelier de lucru, în data dee 21 martie 2022, cu studenții de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității de Stat din Moldova.

O caracteristică specială a evenimentului a fost participarea la el a studenților din anii I și II de studii, care în urmă cu un an erau încă elevi.

În prezentarea sa «Ce este inflația», Octavian Teacă, director adjunct al Departamentului Politică Monetară a BNM, a explicat studenților detaliile calculării acestui indicator, motivele care influențează modificarea lui și cum acesta afectează economia țării în general, dar și microeconomia fiecărui membru al societății. 

O atenție deosebită a fost acordată diferenței dintre rata inflației și indicele prețurilor de consum. Acest lucru este foarte important pentru jurnaliștii care își propun să scrie despre subiecte economice – să nu confunde indicatorii economici și să îi aplice corect în articole și reportaje.

În a doua parte a atelierului, Alexandru Burdeinii, președintele Clubului Presei Economice, le-a explicat studenților nuanțele căutării informației pe site-ul oficial al Băncii Naționale a Moldovei și cum să utilizeze site-ul, ca sursă de informare. 

În volumul mare de informații de pe site-ul BNM, la o abordare corectă a metodelor de căutare, e posibil de găsit o mulțime de indicatori utili — de la valoarea rezervelor valutare, intervențiile valutare ale BNM, informații detaliate despre activitatea băncilor comerciale din Moldova, până la informații macroeconomice — rapoarte și prognoze.

Studenților le-au fost aduse și exemple despre faptul că, pe lângă căutarea informațiilor pe site-ul oficial al BNM, este importantă interpretarea corectă a acestora, prezentarea accesibilă pentru spectrul larg de cititori, precum și pentru mass-media specializate.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *