Parteneriat între Banca Națională și Ministerul Finanțelor pentru educația 5nanciară a populației

Banca Națională și Ministerul Finanțelor au încheiat pe 21 martie 2022, în cadrul unui eveniment oficial, un acord de cooperare bilateral.

Acesta prevede încurajarea independenței financiare a populației și sensibilizarea cetățenilor față de conceptele de planificare, economisire și previziune financiară personală, precum și promovarea unui comportament financiar responsabil etc.

Acordul a fost semnat de Octavian Armașu, guvernator al BNM, și Dumitru Budianschi, ministru al finanțelor.

Potrivit celor doi oficiali, conjugarea eforturilor vine în sprijinul cetățenilor pentru a le oferi informații, de care au nevoie zi cu zi în familiarizarea și interacțiunea cu mediul financiar.

„Împreună vom reuși să realizăm incluziunea financiară în Republica Moldova, care în mare parte depinde de atitudinea financiară individuală și luarea deciziilor financiare personale bine gândite și fundamentate”, a menționat guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.

La rândul său, ministrul finanțelor al Republicii Moldova, Dumitru Budianschi, a spus că educația financiară este un atribut indispensabil al societății moderne.

„Aceasta contribuie la economisirea rezultatelor muncii, la evitarea erorilor atunci când intrăm în tranzacții comerciale și dezvoltă aptitudini antreprenoriale, în special pentru tineri. Educația financiară este parte din viața noastră, parte din deciziile pe care le luăm zi de zi”, a afirmat ministrul.

Acordul a fost încheiat pe un termen de doi ani şi va putea fi prelungit cu acordul ambelor părţi.

În cadrul Săptămânii Internaționale de Educație Financiară (Global Money Week), care a ajuns la cea de a zecea aniversare, BNM şi Expert-Grup au desfăşurat şi un Atelier de instruire „Dă sens banilor”.

Peste 80 de participanţi au beneficiat de o lecție de educație financiară, susţinută de experții de la BNM și Expert-Grup, despre rolul Băncii Naționale a Moldovei, sistemul financiar din Republica Moldova și diferența dintre sistemul bancar și cel nebancar, drepturile specifice ale utilizatorilor de servicii de plată şi cum să evităm supraîndatorarea la credite.

Mold-Street.com

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *