Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a participat la conferința internațională «Politica monetară în noua realitate europeană».

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, evenimentul a fost organizat de Banca Centrală a Poloniei (Narodowy Bank Polski) și s-a axat pe provocările politicii monetare, pe realitatea post-pandemică și pe consecințele economice ale războiului din Ucraina. Un astfel de forum a fost organizat pentru prima dată pentru băncile centrale și a reunit oficiali din țările baltice, adriatice și de la Marea Neagră în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, care include 12 state membre ale UE. La conferință au participat și șefii băncilor centrale din Ucraina și Georgia, precum și președintele Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

Evenimentul se dorește a fi o destinație inovatoare, oferind o platformă pentru schimbul de experiențe, opinii și idei cu privire la provocările de politică monetară cu care se confruntă băncile centrale în contextul actual. Trei sesiuni s-au axat pe impactul grav al crizei COVID și pe impactul devastator al războiului ucrainean asupra inflației, atât la nivel regional, cât și global. 2Toate băncile centrale se confruntă cu aceleași dileme și caută cele mai bune soluții pentru economiile lor. Nu există o rețetă universală.

Pentru fiecare bancă centrală, aceasta este o responsabilitate foarte complexă, în funcție de caracteristicile țării respective. În acest sens, BNM face tot posibilul pentru a lua cele mai adecvate măsuri», a declarat Octavian Armașu. Inițiativa celor Trei Mări a fost lansată de Croația și Polonia în 2015 ca o platformă a țărilor UE din Europa Centrală și de Est pentru a stimula cooperarea în regiune, a accelera modernizarea infrastructurii de transport și digitale și a consolida independența energetică. Participanții la această inițiativă sunt: Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Austria, Slovenia, Croația, România și Bulgaria.

InfoMarket

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *