CLUBUL PRESEI ECONOMICE A FOST LANSAT LA CHIȘINĂU

Organizația non-guvernamentală „Clubul Presei Economice” s-a lansat pe 17 mai 2019 la Chișinău, în cadrul unui eveniment festiv cu participarea jurnaliștilor membri, ai oficialităților și partenerilor de dezvoltare. La eveniment a participat și Daniel Apostol, director editorial al publicației „Economistul” și președintele Clubului Presei Economice din România.

Misiunea Clubului Presei Economice (CPE) este să contribuie la dezvoltarea jurnalismului economic în Republica Moldova, atât prin stimularea ofertei, cât și prin educarea cererii de informații și analize economice de calitate, o societate informată fiind mai puțin supusă manipulării de orice fel.

Astfel, CPE își propune să organizeze lunar ședințe ale clubului presei economice, pe tematici de interes public cu invitați care să reflecte o gamă cât mai largă de opinii la tema abordată. Potrivit președintelui CPE, Alexandru Burdeinîi, vor fi organizate atât ședințe publice, cu participarea orcărui jurnalist interesat, cât și ședințe la care vor avea acces doar membrii organizației.

Vom avea inclusiv ședințe în format Chatham House, pentru a oferi membrilor noștri informații aprofundate, care să-i ajute să înțeleagă dedesubturile diverselor fenomene economice. Iar asta înseamnă că vom avea reguli stricte privind reflectarea subiectelor discutate la club”, a declarat Alexandru Burdeinîi.

Totodată, pentru a stimula activismul jurnaliștilor economici, CPE va organiza anual un concurs de materiale pe teme specifice, câștigătorii fiind anunțați în cadrul unei Gale a jurnaliștilor economici, la final de an. Tema și condițiile primului concurs vor fi anunțate în luna iunie a.c.

„Crearea unei coaliții a jurnaliștilor profesionisti de facură economică și lansarea ei de astăzi, într-un spațiu ce predispune la inspirație și creativitate, este, cu certitudine, un eveniment de rezonantă al spațiului mediatic național, dar și al societății civile moldovenești în ansamblu. Țara Dvs are nevoie de o presă economică profesionistă. O presă care poate evolua doar prin consolidare, prin diversificarea formelor de abordare și de expunere a subiectelor economice complexe, a reformelor strategice derulate în țară, a problematicii din mediul de afaceri autohton. Toate într-un limbaj adecvat sectoarelor privat și public, și bineînțeles, pentru cetățeni. Un rol aparte revine presei economice în stimularea și reflectarea echidistantă a dialogului public-privat și cunoaștem deja că aveți planuri concrete în acest sens. Avem certitudinea că această consolidare a jurnaliștilor economici, prin lansarea Clubului, va servi la sporirea profesionalismului și la extinderea în continuare a respectivului segment important al presei naționale. Programul nostru, care face parte din cei care au încurajat și au susținut crearea Clubului, va continua, în conformitate cu obiectivele și posibilitățile ce le are,  să fie alături în eforturile și activitățile preconizate ale Clubului”, a subliniatDouglas Muir, directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.  

De asemenea, Clubul va lansa în viitorul apropiat Academia jurnalismului economic, un proiect comun cu Asociația Businessului European (EBA), implementat cu suportul companiei Japan Tobacco International (JTI).

CPE este condusă de Alexandru Burdeinîi, fondatorul primei agenții de știri economice și reviste online din Moldova, InfoMarket, creată în anul 2000. Din Consiliul organziației fac parte Dmitri Calac, redactor șef al primului săptămânal economic din Moldova, Экономическое обозрение — Logos press, editat din 1990, și jurnalistul Vitalie Condrațchi. 

Clubul Presei Economice are deja peste 20 de membri și este deschis pentru aderarea tuturor jurnaliștilor interesați de subiectele economice, inclusiv din instituțiile de presă generaliste, dar și pentru instituțiile de presă, care vor avea avantaje speciale în calitate de membri.

Pentru mai multe informații sau pentru a deveni membru al CPE, contactați-ne la contact@cpe.md sau vizitați pagina noastră www.facebook.com/ClubulPreseiEconomice.