BNM a majorat rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu încă 3 puncte procentuale — de la 18,5% la 21,5% anual

Decizia fost luată de Comitetul Executiv al BNM în ședința din 4 august. În plus, dobânzile la creditele și depozitele overnight au fost majorate și ele cu 3 puncte procentuale — de la 20,5% la 23,5% și, respectiv, de la 16,5% la 19,5% anual.

Potrivit BNM, în plus, normele rezervelor obligatorii vor fi majorate treptat din contul fondurilor atrase în lei moldovenești și valută neconvertibilă, precum și în valută liber convertibilă. În special, s-a convenit ca rata rezervelor obligatorii din fondurile atrase în lei moldovenești și valută neconvertibilă în perioada de aplicare de la 16 august până la 15 septembrie să fie majorată cu 3 puncte procentuale — de la 34% la 37% din baza de calcul, iar în perioada 16 septembrie — 15 octombrie — cu încă 3 p.p. — de la 37% la 40% din baza de calcul.

Totodată, rata rezervelor obligatorii pentru fondurile atrase în valută liber convertibilă va fi majorată cu 3 puncte procentuale în perioada 16 august — 15 septembrie. — de la 39% la 42% din baza de calcul, iar în perioada 16 septembrie — 15 octombrie — cu încă 3 puncte procentuale — de la 42% la 45% din baza de calcul.

Potrivit BNM, deciziile adoptate de politică monetară vor stimula economisirea contra consumului și intermedierea financiară în moneda națională, vor echilibra balanța comercială și vor consolida așteptările inflaționiste. Totodată, măsurile de politică monetară adoptate vor susține scăderea indicelui prețurilor de consum începând cu trimestrul IV.

Banca Națională arată că există o mare probabilitate ca măsurile luate să finalizeze faza de înăsprire a politicii monetare, dacă nu vor exista șocuri majore neprevăzute în viitorul apropiat.

„De îndată ce previziunile viitoare vor contura premisele rezonabile pentru relaxarea politicii monetare, BNM va lua măsurile necesare pentru a apropia inflația de nivelul țintă de 5%”, — a menționat Banca Națională. BNM a menționat că va continua să monitorizeze procesul inflaționist, să evalueze riscurile și incertitudinile asociate cu acesta și să ia măsurile corespunzătoare.

În ședința de astăzi a Comitetului Executiv al BNM a fost aprobată și evaluarea inflației, care ar trebui publicată săptămâna viitoare. De remarcat că ultima dată BNM a modificat rata de bază aplicată principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt la 3 iunie, crescând-o atunci și cu 3 puncte procentuale — de la 15,5% la 18,5% anual. Următoarea ședință a Comitetului Executiv al BNM pentru promovarea politicii monetare va avea loc pe 13 septembrie, conform calendarului aprobat.

InfoMarket

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *