USAID lansează un nou proiect de 50 de milioane de dolari pentru competitivitate rurală și reziliență în Moldova

Potrivit unui anunț al USAID Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a anunțat astăzi o nouă investiție de 50 de milioane de dolari pentru a stimula economia rurală și rezistența Moldovei în contextul invaziei rusești în Ucraina, care a limitat exporturile moldovenești și a pus în pericol prosperitatea economică a țării.

Prin intermediul noului Proiect de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR), USAID intenționează să continue să promoveze creșterea vânzărilor și a rentabilității produselor agricole moldovenești, precum și creșterea oportunităților de creștere economică în Moldova. În următorii cinci ani, PCRR va sprijini partenerii și producătorii pentru a transforma economia și a dezvolta comunitățile rurale.

Acest proiect va contribui la stabilirea de noi legături în lanțuri valorice agricole cheie, cum ar fi fructele, produsele ecologice, legumele, mierea și vinul. În același timp, proiectul urmărește creșterea productivității, îmbunătățirea sustenabilității agriculturii, stimularea parteneriatelor și investițiilor în sectorul privat și încurajarea reformelor pentru a îmbunătăți rentabilitatea agriculturii moldovenești.

Se estimează ca PCRR va aduce beneficii comunităților rurale și va contribui la revigorarea sectorului turistic al economiei Moldovei, care suferă de pe urma efectelor reziduale ale pandemiei COVID-19 și, în prezent, ale războiului din Ucraina. PCRR va spori capacitatea grupurilor și asociațiilor de producători locali, va împuternici femeile și tinerii fermieri și va crea un mediu propice care va genera noi investiții și va asigura o forță de muncă calificată pentru anumite lanțuri valorice.

Prin intermediul PCRR, USAID va continua să investească în zonele rurale din Moldova ca motoare de creștere economică, ceea ce pe termen lung va ridica standardele de viață pentru toți cetățenii.

Ceremonia de inaugurare a Proiectului de Competitivitate și Sustenabilitate Rurală în Moldova va avea loc pe 7 octombrie, în prezența Prim-ministrului Natalia Gavrilița, Ambasadorului SUA în Moldova, Kent Logsdon, Directorului de țară USAID Moldova, Scott Hoaglander, membrilor Guvernului, precum și a oamenilor de afaceri, exportatorilor agricoli, viticultorilor și reprezentanților industriei turismului. Evenimentul va avea loc după-amiaza în satul Coshernita, raionul Criuleni, la sediul companiei Elit Fruct. PCRR va fi implementat de Chemonics International în parteneriat cu organizații internaționale și locale.

De asemenea, se preconizează implicarea altor parteneri care să sprijine și să dezvolte forța de muncă, cum ar fi instituțiile de învățământ și de cercetare agricolă, ONG-urile locale și asociațiile agricole, precum și guvernul moldovean.

InfoMarket 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *