AmCham: Agenții economici din țară se confruntă cu problema administrării afacerilor în Moldova din cauza presiunii birocratice și fiscale

Directorul executiv al Amcham Moldova, Mila Malairau, a declarat miercuri, în cadrul unei ședințe a Clubului Presei Economice, că AmCham pledează pentru pedepse corecte pentru acei agenți economici care încalcă, de exemplu, legislația fiscală și fac evaziune fiscală, aducând prejudicii bugetului țării și locuitorilor ei.

Cu toate acestea, există și situații în care întreprinderile sunt sancționate fie din cauza unui detaliu minor care nu are legătură cu plățile, ci, de exemplu, cu informațiile (în special etichetarea produselor), fie din cauza unei formulări inexacte a legislației, care poate fi interpretată în diferite moduri.

Mila Malairau a subliniat că aceasta nu este o critică la adresa autorităților centrale, ci a acelor organisme de control care efectuează inspecții și iau decizii de sancționare a întreprinzătorilor. Aceasta a declarat că, în timp ce în trecut companiile erau destul de tolerante față de interferența autorităților în afaceri și față de birocrația nedreaptă, acum reglementările care nu sunt justificate nici economic, nici juridic, obligă companiile să își reconsidere atitudinea față de autorități.

De îndată ce devine neprofitabil să faci afaceri într-o țară, există dorința de a o părăsi. Mila Malairau a subliniat că este vorba despre numărul mare de autorizații necesare, amenzi abuzive, taxe, taxe vamale, etc. Ea a spus că există multe cazuri în care întreprinderile au fost amendate de autoritățile fiscale sau vamale pentru încălcarea prevederilor legii, care pot fi interpretate în moduri absolut diferite.

Directorul executiv al AmCham a spus că, în calitate de membru al Consiliului de soluționare a litigiilor (organ de arbitraj) dintre autoritățile de control și oamenii de afaceri, s-a confruntat cu situații când nici măcar în cadrul acestei platforme nu a putut convinge funcționarii să revadă deciziile într-un caz sau altul, ceea ce a avut un mare impact asupra deciziei agentului economic de a părăsi până la urmă piața moldovenească.

Mila Malairaeu este convinsă că, acolo unde există interpretări diferite ale normelor, trebuie să se dea dreptate antreprenorilor sau să se revizuiască legislația, pentru ca pe viitor să nu mai existe situații similare, iar agenții economici să aibă claritatea legilor. Dar, potrivit directorului executiv al Amcham, membru al Consiliului de soluționare a litigiilor, acest lucru nu se întâmplă. În loc să schimbe urgent legislația, autoritățile lasă la latitudinea altor agenți economici care fac aceeași greșeală să fie amendați.

O astfel de atitudine față de mediul de afaceri ar putea costa scump autoritățile în ceea ce privește investițiile, potrivit Milei Malairau.

InfoMarket

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *