«Inflația în Republica Moldova: principalele riscuri pentru economie și rolul Băncii Naționale în calitate de regulator»

Aceasta a fost tema întâlnirii Clubului Presei Economice cu studenții anului III (grupa Jr 203) de la Facultatea de Jurnalism și științe ale comunicării a Universității de Stat din Moldova. 

Seminarul a fost unul bazat pe discuții, studenții punând întrebări atât cu privire la specificul proceselor inflaționiste, cât și cu privire la modul de prezentare a acestora într-un material jurnalistic. Aceștia au menționat că știau despre inflație, în principal că «este un fenomen în care banii se depreciază». 

De aceea, una dintre întrebările cheie a fost legată de rata de bază. Mai exact, ce este rata de bază a dobânzii și de ce o crește și o scade Banca Națională? De ce depinde rata de referință și cum influențează nivelul acesteia situația politicii monetare? Cum sunt legate inflația, cererea de consum, impulsul fiscal, creșterea costurilor de producție și piața creditelor bancare de fluctuațiile ratelor? 

În ceea ce privește inflația, elevii au fost informați despre situația de pe piața mondială (de către principalele țări) și despre cauzele care au declanșat procesele inflaționiste. A fost prezentată o imagine separată a crizei din Moldova, explicând de ce rata anuală a inflației a atins un maxim în octombrie (34,6%) și a scăzut în noiembrie (la 31,4%). 

De asemenea, a fost subliniat faptul că, la începutul lunii decembrie, Banca Națională a avut un curs ușor pentru prima dată în ultimii doi ani.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *