Ministerul Finanțelor din Moldova intenționează să îmbunătățească managementul finanțelor publice și să reformeze Inspectoratul Financiar în 2023.

Acest lucru a fost declarat de ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, în cadrul consultărilor publice privind Planul de acțiuni al Guvernului pentru 2023 în partea ce ține de domeniul finanțelor publice. La discuții au participat reprezentanți ai sectorului asociativ, ai comunității de afaceri și ai altor părți interesate.

Dumitru Budianschi a declarat că, printre altele, ministerul pe care îl conduce se va concentra în acest an pe o gestionare mai strictă a finanțelor publice. În acest sens, printre prioritățile Ministerului Finanțelor se numără adoptarea unei strategii de dezvoltare a managementului finanțelor publice pentru perioada 2023-2030 și reforma Inspecției Financiare, care va contribui la o planificare mai coerentă a bugetului și a gestionării banilor publici.

«Conceptul noului Inspectorat Financiar are în vedere o instituție cu o capacitate mai mare de analiză și control care să ne ajute să planificăm bugetul: cum au fost cheltuiți banii publici, cum au fost justificate aceste decizii și dacă au fost luate deciziile corecte», a declarat Dumitru Budianschi. Ministrul Finanțelor a mai spus că ministerul va încerca să consolideze baza de impozitare și să îi protejeze pe cei care plătesc taxe și impozite și nu invers.

Alte inițiative stipulate în planul de acțiune al guvernului pentru 2023 în sectorul finanțelor publice vizează schimbarea politicilor fiscale și vamale, îmbunătățirea sistemului de achiziții publice, a sistemelor digitale și a salariilor din sectorul public, majoritatea măsurilor fiind necesare pentru armonizarea legislației naționale cu cea europeană.

InfoMarket

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *