În anul 2022, partenerii externi ai Republicii Moldova au transferat 12,7 miliarde de lei în bugetul țării noastre, cele mai multe fonduri provenind de la UE și statele sale membre

Datele au fost prezentate de Delegația UE în Republica Moldova, menționând că UE și membrii săi reprezintă principala sursă de sprijin financiar extern pentru bugetul de stat al Republicii Moldova. Potrivit Ministerului Finanțelor, cele mai mari venituri externe ale Republicii Moldova în anul 2022, în valoare totală de 5.531 milioane de lei, au fost primite de la țările și instituțiile UE. În același timp, mai mult de jumătate dintre acestea au fost acordate sub formă de granturi.

Anul trecut, Moldova a primit 2 granturi din partea Comisiei Europene în valoare totală de 1 miliard 763 milioane de lei. Guvernul german a acordat granturi în valoare de 805,4 milioane de lei, iar Guvernul român 199,9 milioane de lei. În ceea ce privește împrumuturile, Agenția Franceză de Dezvoltare a dat 1,530 miliarde de lei la bugetul de stat, în timp ce Comisia Europeană și Polonia au dat 692,4 milioane și, respectiv, 387 milioane de lei. De asemenea, Banca Europeană de Investiții (BEI) a alocat 153,4 milioane de lei pentru Căile Ferate din Moldova. În total, partenerii externi ai Republicii Moldova au contribuit cu 12,7 miliarde de lei la bugetul țării în 2022.

InfoMarket

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *