Octavian Armașu: Leul se intareste. Banca Naționala a Moldovei cumpara surplusul de pe piața

Declarația a fost făcută de guvernatorul Băncii Naționale, răspunzând la întrebările jurnaliștilor în cadrul Clubului presei economice. Acesta a menționat că motivele pentru recenta apreciere a leului sunt fundamentale. Ideea este că BNM intervine pe piața valutară aproape zilnic și cumpără surplusul de valută.

Guvernatorul BNM a explicat că piața nu poate absorbi un volum mare de valută oferită și, pentru a evita volatilitatea excesivă, Banca Națională este nevoită să intervină și să cumpere valută străină pentru rezervele valutare și, ca urmare, activele oficiale de rezervă ale BNM au atins un nou nivel record. Octavian Armașu a precizat că această situație de surplus de valută pe piață se datorează mai multor factori.

Una dintre ele este că unele plăți pentru energie sunt finanțate din străinătate, iar plățile au fost întârziate și nu au fost efectuate ca în sezonul de încălzire de anul trecut, motiv pentru care cererea de valută a scăzut. Pe de altă parte, într-o situație de recesiune, cererea de valută din partea importatorilor a scăzut. Combinația acestor factori a dus la un excedent de valută, ceea ce pune presiune pentru întărirea leului.

«BNM, prin politica sa monetară, dorește să stimuleze cererea internă pentru a echilibra, printre altele, cererea de valută din cauza revigorării importurilor», a declarat șeful Băncii Naționale.

InfoMarket

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *