BERD și BEI vor acorda Premier Energy Distribution împrumuturi în valoare totală de 60 de milioane de dolari pentru modernizarea rețelei electrice din sudul și centrul Moldovei.

Acesta este obiectul a două acorduri de împrumut pe care Premier Energy Distribution le-a semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții. Premier Energy Distribution spune că acordurile fac parte dintr-un proiect de finanțare a unui program de investiții oferit celui mai mare operator de sisteme de distribuție a energiei electrice din Moldova de către cele două instituții financiare internaționale.

Primul acord este parte a programului de sustenabilitate energetică, în conformitate cu strategia de investiții a BERD pentru Moldova pentru perioada 2023-2028. Acesta prevede un împrumut de 30 de milioane de dolari pentru finanțarea programului de investiții al Premier Energy Distribution până în 2025, care include modernizarea, digitalizarea și întreținerea rețelelor de distribuție din centrul și sudul țării, inclusiv Chișinău.

Un al doilea acord a fost semnat cu Banca Europeană de Investiții, care oferă, de asemenea, un împrumut de 30 de milioane de dolari până în 2025 pentru a îmbunătăți calitatea și fiabilitatea distribuției de energie electrică, pentru a digitaliza procesele și pentru a asigura continuitatea serviciilor și eficiența generală a operatorului sistemului de distribuție.

Angajamentul Premier Energy Distribution, cel mai mare operator de sistem de distribuție din Republica Moldova, este de a asigura calitatea și eficiența prin investițiile făcute în reconstrucția și modernizarea rețelei electrice.

Pe parcursul celor 22 de ani de activitate în Moldova, compania a implementat cele mai bune practici și standarde europene de management, investind peste 328 de milioane de euro în modernizarea și extinderea rețelei electrice pentru a crește eficiența și a îmbunătăți calitatea serviciilor. Ca urmare a acestor investiții, a eficienței studiilor de teren și a prioritizării lucrărilor și operațiunilor pe liniile de transport de medie și joasă tensiune, SAIDI (Indicele mediu de întrerupere a sistemului, utilizat în mod obișnuit ca indicator de fiabilitate de către companiile de electricitate) a fost de 1,35 ore în 2022, în creștere de la 1,68 ore în anul precedent.

Împrumuturile BERD și BEI vor permite Premier Energy Distribution să își transforme rețeaua de distribuție de la o rețea convențională la o rețea digitală inteligentă, asigurând astfel securitatea aprovizionării și îmbunătățind serviciile oferite clienților finali.

Premier Energy Distribution face parte din Grupul Premier Energy, care are întreprinderi în sectorul energetic din Moldova și România, susținând și participând activ la procesul de tranziție energetică și promovând energia regenerabilă și alte proiecte importante care permit dezvoltarea energiei verzi, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică și consolidarea securității energetice a Republicii Moldova.

InfoMarket 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *