Banca Mondială va acorda Moldovei un împrumut de 55 de milioane de dolari pentru investiții în sectorul agricol

Potrivit serviciului de presă al Parlamentului, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) va oferi Republicii Moldova un împrumut în valoare de 55 de milioane de dolari pentru investiții în sectorul agricol. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv inițierea negocierilor pentru încheierea unui acord care prevede acest lucru. În rezultat, companiile agricole și de procesare vor primi suport investițional pentru a-și îmbunătăți procesele de producție și a-și spori capacitatea de acces la piața externă.

De asemenea, va fi reabilitată infrastructura de irigații și vor fi renovate sistemele centralizate de irigare din localitățile Tudora, Tețcani și Etulia. Acordul mai presupune consolidarea capacității instituțiilor publice implicate în procesul de integrare europeană și de preaderare la Uniunea Europeană, precum și a capacităților instituțiilor care furnizează servicii esențiale pentru fermieri.

După negocieri, Acordul de împrumut va fi propus pentru ratificare în plenul Parlamentului. Amintim că BM va implementa în Moldova un proiect investițional în valoare de 55 milioane de dolari SUA în domeniul gestionării, dezvoltării și durabilității sectorului agricol (AGGRI), în scopul restabilirii sectorului zootehnic, consolidării serviciilor veterinare și extinderii accesului la serviciile de irigare.

S-a spus că, printre altele, 25 de milioane de dolari din acest împrumut este planificat să fie utilizat pentru reabilitarea sistemelor de irigare, iar alte 25 de milioane de dolari sunt planificate să fie investite în sectorul creșterii bovinelor, pentru creșterea sustenabilității fermelor de lapte, îmbunătățirea condițiilor de creștere a animalelor și gestionarea deșeurilor animaliere. Restul de 5 milioane de dolari va fi folosit pentru consolidarea sistemului de laboratoare, precum și pentru servicii de formare și consultanță pentru fermieri.

InfoMarket

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *