BERD va acorda Moldovei un împrumut de 23 de milioane de euro, iar Comisia Europeană un grant de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea coridorului feroviar nord-sud de la Valcineț la Căinari

Acordurile privind împrumutul și grantul au fost semnate la Chișinău la 27 iunie. În special, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, și Angela Sax, șefa biroului BERD în Moldova, au semnat un acord de împrumut de 23 de milioane de euro între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Acordul privind grantul Comisiei Europene, care va suplimenta veniturile împrumutului, a fost semnat de ministrul Lilia Dabija, șeful Biroului BERD și directorul companiei feroviare de stat Căile Ferate din Moldova, Oleg Tofilat. Grantul a fost acordat în cadrul inițiativei europene «Solidarity Lanes», menită să faciliteze transportul de mărfuri la export/import în Ucraina. Banii vor fi folosiți pentru revizia și modernizarea coridorului feroviar Nord-Sud Vălcineț-Ocnița-Bălți — Ungheni-Chișinău-Căinari. Implementarea proiectului va spori securitatea traficului feroviar, va crește viteza trenurilor de pasageri și de marfă, precum și va reduce timpul de întoarcere a trenurilor.

Lilita Dabita a declarat că prima tranșă din împrumut, în valoare de 12 milioane de euro, va fi achitată imediat după semnarea acordului, menționând că a doua tranșă, în valoare de 11 milioane de euro, urmează a fi solicitată ori de câte ori va fi necesar pe parcursul lucrărilor.

Totodată, ministrul a precizat că autoritățile negociază și cu Banca Europeană de Investiții (BEI) un grant de peste 10 milioane de euro și un împrumut de 10 milioane de euro, astfel încât suma totală să permită reabilitarea a 128 km de cale ferată. Ea a mai spus că a fost inițiat un alt proiect de infrastructură feroviară, axat pe reabilitarea tronsonului Bender — Căușeni — Basarabeasca — Etulia — Giurgiulești. BERD, BEI și UE au alocat peste 107 milioane de euro pentru aceste lucrări, iar proiectul va fi finalizat în 2025.

«Ne propunem ca până în 2025 să fie finalizate lucrările de reabilitare a 128 km de cale ferată, pentru care am primit astăzi finanțare, precum și 233 km care sunt deja în proces de evaluare. În total, este vorba de un tronson de peste 361 km, reabilitat cu sprijinul BERD, BEI și al Comisiei Europene», a declarat Lilia Dabija.

InfoMarket