Germania a anunțat un sprijin financiar suplimentar pentru Moldova în valoare de 45 de milioane de euro pentru anul curent și anul viitor

Potrivit Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, acest lucru a fost anunțat în cadrul unei întâlniri a delegațiilor guvernelor Republicii Moldova și Germaniei, care a avut loc la Chișinău la 3 iulie, pentru a discuta despre cooperarea pentru dezvoltarea viitoare. Delegația germană a fost condusă de secretarul de stat la Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Niels Annen, iar delegația moldovenească a fost condusă de secretarul de stat la Ministerul Finanțelor, Ion Gumene.

În cadrul discuțiilor, oficialii germani au dat asigurări că sprijină îmbunătățirea perspectivelor economice ale cetățenilor moldoveni și implementarea reformelor de aderare la UE. Părțile au convenit, de asemenea, asupra priorităților de cooperare, care includ promovarea investițiilor, energia, dezvoltarea locală și buna guvernare. Amintim că, Germania a anunțat în cadrul discuțiilor un sprijin suplimentar în valoare de 45 de milioane de euro pentru anul curent și anul viitor.

Domeniile cheie ale acestui sprijin suplimentar vor fi reforma administrației publice și gestionarea finanțelor publice, care sunt priorități importante la începutul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, îmbunătățirea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și posibilitățile de integrare profesională a tinerilor, în special a femeilor. De asemenea, cele două guverne s-au angajat să depună eforturi comune pentru a îmbunătăți securitatea energetică a Republicii Moldova, prin asigurarea unei cote sporite de energie regenerabilă. Șeful delegației germane a declarat că Moldova resimte încă efectele războiului din Ucraina.

«Moldova a demonstrat că poate integra refugiații și că poate depăși criza energetică. Acum este important să pună în aplicare reformele care sunt o condiție prealabilă pentru începerea negocierilor de aderare cu UE, în special în domeniul administrației publice și al luptei împotriva corupției. În plus, întreprinderile au nevoie de condiții sigure pentru investiții, iar tinerii au nevoie de mijloace de trai pentru a-și construi viitorul acasă. Moldova poate conta pe sprijinul Germaniei în acest efort», a declarat Niels Annen. La rândul său, șeful delegației moldovenești a declarat că Germania este un partener-cheie și un susținător ferm al Moldovei, iar autoritățile moldovenești au apreciat foarte mult flexibilitatea și deschiderea Germaniei.

«O cooperare activă, bazată pe respect, sprijin și comunicare, va aduce legăturile noastre bilaterale la un nivel înalt și va aduce rezultate eficiente pentru ambele părți, iar discuțiile lansate astăzi reprezintă o platformă foarte potrivită pentru consolidarea cooperării pentru dezvoltare. Sunt convins că discuțiile de astăzi și propunerile făcute de ambele părți vor contribui la aprofundarea cooperării bilaterale, la consolidarea mecanismelor de cooperare și la identificarea unor proiecte majore de investiții de interes comun», a declarat Ion Gumenet. Ambasada Germaniei în Republica Moldova a precizat că în 2023 cooperarea moldo-germană va sărbători cea de-a 30-a aniversare. În perioada 1993-2022, ajutorul acordat de Germania Republicii Moldova s-a ridicat la 281,9 milioane de euro.

InfoMarket