Agenția de rating Moody’s a confirmat ratingurile pe termen lung ale guvernului Moldovei în valută străină și monedă națională la nivelul B3 și a modificat prognoza de la negativă la stabilă

Potrivit unui comunicat al Moody’s Investors Service, efectele asupra portofoliului de credite ale Moldovei ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina a fost mai puțin drastice decât se aștepta în timpul precedetei acțiuni de evaluare, în aprilie 2022. Moldova a făcut progrese semnificative pe domeniul securității energetice, iar accesul la surse de asigurare cu energie vor fi disponibile până la iarna viitoare, în pofida faptului că se păstrează factori considerabili de vulnerabilitate. Moody’s estimează că susținerea majoră financiară și tehnică din partea organizațiilor internaționale va continua să contribuie la consolidarea capacitatea de plată a Moldovei, contribuind la redresarea economiei, atentuarea riscurilor de lichiditate și la susținerea graduală a progresului reformelor structurale. În același timp, riscurile asociate războiului și instabilității politice interne rămâne ridicat.

Confirmarea ratingului B3 echilibrează rezistența economică limitată a Moldovei de a face față la șocuri cu povara moderată a datoriei suverane a țării. Confirmarea ratingului reflectă, de asemenea, așteptările Moody’s că asistența financiară internațională semnificativă va continua să contribuie la atenuarea riscurilor de lichiditate ale guvernului și a vulnerabilităților externe ale Moldovei. Limitele în monedă națională și în monedă străină ale Moldovei rămân neschimbate la Ba3 și, respectiv, B2. Diferența de 3 trepte dintre plafonul în monedă națională și ratingul suveran reflectă riscurile politice ridicate, vulnerabilitățile externe oarecum ridicate și predictibilitatea moderată a guvernului și a instituțiilor. Decalajul de 2 niveluri dintre plafonul în valută străină și plafonul în monedă națională reflectă o deschidere foarte limitată a contului de capital, o eficacitate slabă a politicilor și o datorie externă oarecum ridicată, ceea ce face ca plafonul în valută străină să fie mai mic decât plafonul în monedă națională. Moody’s Investors Service mai susține că reziliența energetică a Moldovei a fost mai mare decât se aștepta agenția, datorită asistenței tehnice și financiare semnificative din partea organizațiilor internaționale, ceea ce confirmă perspectiva stabilă a ratingului B3.

Agenția subliniază că Moldova a încheiat noi acorduri de aprovizionare cu gaze după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze la sfârșitul anului 2022, inclusiv cu UE prin intermediul gazoductului din România (Ungheni-Iași), în timp ce trecerea la utilizarea păcurii pentru încălzire a contribuit la reducerea consumului de gaze naturale. De asemenea, autoritățile formează rezerve externe de stocare a gazelor naturale prin intermediul unei linii de credit BERD, care, în opinia Moody’s, probabil, va asigura o rezervă pentru câteva luni până în iarna viitoare. În plus, sincronizarea cu rețeaua europeană continentală permite Moldovei să importe energie electrică din UE atunci când este necesar, deși capacitatea este încă limitată. În special, Moldova a putut importa marea majoritate a energiei electrice din România în noiembrie 2022, când aprovizionarea internă de la CERS Moldovenească a fost întreruptă, deși la un preț mai mare. Experții Moody’s consideră că eforturile în curs de îmbunătățire a infrastructurii de energie electrică, inclusiv construcția planificată a unei noi linii de transport de înaltă tensiune cu România până în 2025, vor îmbunătăți în mod semnificativ reziliența energetică a Moldovei. De asemenea, Moldova continuă să primească asistență financiară extinsă, având în vedere angajamentul substanțial al partenerilor internaționali și angajamentul ferm al guvernului de a respecta termenii programului.

De asemenea, există un aflux de remitențe din străinătate, care va continua să sprijine consumul. Moody’s se așteaptă ca activitatea economică să rămână volatilă și slabă în 2023, înainte ca creșterea PIB-ului real să revină la nivelurile potențiale de aproximativ 4% în 2024. În același timp, riscurile de lichiditate vor continua să fie atenuate de un sprijin fiscal semnificativ, chiar dacă perspectivele fiscale sunt pline de riscuri asociate războiului și unor noi creșteri ale prețurilor la energie. Moody’s se așteaptă ca deficitul sectorului public să ajungă la aproximativ 6% din PIB în 2023 și să rămână ridicat, deoarece guvernul încearcă să reorienteze politica fiscală către obiectivele de dezvoltare. Ca urmare, povara datoriei publice va crește la aproximativ 37% din PIB în 2024, deși va rămâne sub mediana suveranilor cu rating B. Rezervele valutare beneficiază, de asemenea, de fluxuri mari de asistență financiară internațională, care vor constitui un tampon important împotriva riscurilor de vulnerabilitate externă. Perspectiva stabilă reflectă, de asemenea, riscurile sporite de evoluții politice care limitează solvabilitatea Moldovei. Instabilitatea politică internă din Moldova va rămâne ridicată, deoarece este exacerbată de ingerința crescută a Rusiei în afacerile interne.

Cu toate acestea, sprijinul public pentru aspirațiile de aderare a Moldovei la UE rămâne puternic, chiar dacă o parte semnificativă a populației continuă, de asemenea, să considere Rusia ca fiind un partener politic și economic important. Alegerile locale din noiembrie 2023 vor fi un test-cheie pentru a testa sprijinul public pentru politicile guvernului înaintea următoarelor alegeri parlamentare prevăzute pentru 2025. Experții Moody’s notează că și confirmarea ratingului B3 al Moldovei reflectă rezistența economică limitată a țării, având în vedere baza economică îngustă, ceea ce afectează capacitatea Moldovei de a absorbi șocurile. Situația demografică nefavorabilă afectează potențialul de creștere al țării, deoarece ratele ridicate de emigrare cu oportunități limitate de angajare și ratele relativ ridicate ale sărăciei contribuie la un declin rapid al populației cu vârstă aptă de muncă.

Capacitatea limitată a Moldovei de a absorbi șocurile se reflectă și în slăbiciunea instituțiilor sale, deși cadrul instituțional se îmbunătățește treptat ca parte a procesului de aderare la UE. Moody’s se așteaptă ca inflația anuală să scadă brusc în acest an până la valori de o singură cifră, după ce a atins peste 34% în 2022, Banca Națională rămânând una dintre cele mai credibile instituții din Moldova. Se preconizează că sectorul bancar va continua să prezinte un grad ridicat de rezistență la șocuri, datorită reformelor anterioare. În cele din urmă, Moody’s se așteaptă ca asistența financiară internațională semnificativă să continue să contribuie la atenuarea riscurilor de lichiditate guvernamentală și a vulnerabilităților externe, în special în absența oricărei emisiuni internaționale de obligațiuni, ceea ce consolidează confirmarea ratingului B3.

InfoMarket