În Moldova, tarifele la energia electrică pentru consumatorii casnici Premier Energy și FEE Nord au fost reduse cu 7% și 10% — la 2,39 și, respectiv, 2,88 lei pe kWh

Decizia respectivă a fost luată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în cadrul unei ședințe de vineri. Aceasta va intra în vigoare din ziua publicării în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, tariful pentru consumatorii casnici Premier Energy, ale căror instalații electrice sunt conectate la rețelele de distribuție de joasă tensiune (0,4 kW), a fost redus cu 7% (-18 bani) — de la 2,57 la 2,39 lei pe kWh (fără TVA).

În același timp, tariful pentru consumatorii Premier Energy, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețele de distribuție de medie tensiune (6; 10 kW), a fost redus cu 8,7% (-18 bani) — de la 2,08 la 1,9 lei pe kWh, iar pentru cei ale căror instalații electrice sunt racordate la rețele de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kW), a fost redus cu 10% (-19 bani) — de la 1,9 la 1,71 lei pe kWh.

La rândul său, tariful pentru consumatorii casnici ai Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE Nord), ale căror instalații electrice sunt racordate la rețele de distribuție de joasă tensiune (0,4 kW), a fost redus cu 10% (-32 bani) — de la 3,2 la 2,88 lei pe kWh, iar pentru consumatorii FEE Nord, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețele de distribuție de medie tensiune (6; 10 kW), s-a redus cu 14,3% (-33 bani) — de la 2,3 la 1,97 lei pe kWh. Potrivit ANRE, decizia de reducere a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice la consumatorii finali a fost luată în urma examinării ofertelor depuse de Premier Energy și FEE Nord și a fost condiționată de următorii factori: diminuarea prețului mediu de achiziție a energiei electrice cu circa 3-4%; modificarea prognozei volumelor de furnizare a energiei electrice; aplicarea cursului de schimb al monedei naționale față de dolarul SUA în mărime de 18,31 lei/USD, care este cu 3,6% mai mic decât valoarea aplicată la determinarea prețurilor curente (18,99 lei/USD). De menționat că ultima dată tarifele la energia electrică în Republica Moldova au fost modificate prin decizia ANRE din 5 iulie și au intrat în vigoare la 7 iulie.

Atunci, tariful la energia electrică pentru consumatorii casnici Premier Energy, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele de distribuție de joasă tensiune (0,4 kW), a fost redus cu 14% (-42 bani) — de la 2,99 la 2,57 lei per kWh (fără TVA), iar tariful la energia electrică pentru aceiași consumatori casnici Furnizarea Energiei Electrice Nord a fost redus cu 10,6% (-38 bani) — de la 3,58 la 3,2 lei per kWh.

InfoMarket