Leul moldovenesc marchează cea de-a 30-a aniversare

Analiza agenţiei InfoMaket
 
Acum cinci ani, agenția a făcut o analiză dedicată aniversării a 25-a a monedei naționale a Republicii Moldova. În ziua în care împlinește 30 de ani, am decis să ne amintim de analiza care a fost publicată pe 29 noiembrie 2018 și să o republicăm, în calitate de cadou, aproape neschimbată.
 
O pătrime de veac a leului moldovenesc
 
Pe 29 noiembrie 2018 să marchează 25 de ani de la introducerea monedei naționale a Moldovei moderne. Predecesorul său în timpul prăbușirii URSS și instabilității economice a fost cuponul moldovenesc, pus în circulație la 10 iunie 1992.
 

La introducerea leului moldovenesc, acesta era schimbat la un raport de 100 cupoane – 1 leu. Iniţial, au fost puse în circulaţie monede cu o valoare nominală de 1, 5, 10, 25, 50 bani, 1 leu, 5 leu.

Şi bancnote cu valoare nominală de 1, 5, 10 şi 20 lei.

Atrageţi atenţia: bancnota de 20 lei pusă în circulație atunci, mai este valabilă şi în prezent. Dar așa- numiţii «primii lei» nu au ajuns până la prima aniversare a monedei naționale. Șase luni mai târziu, Banca Națională a început să înlocuiască bancnotele de la 1, 5 și 10 lei cu altele noi:

Banca Națională era conștientă de faptul că monedele introduse erau de o calitate foarte slabă, dar se presupunea că inflația le va «mânca» valoarea nominală și că aceste bancnote nu vor fi interesante pentru falsificatori. A greșit. La momentul introducerii monedei naționale, cursul său de schimb la dolarul american era de 3,85 lei, un an mai târziu — 4,27 lei. Cu un salariu mediu de 20-30 de dolari, falsificarea monedelor de 1 şi 5 lei era foarte avantajoasă. Astfel, acestea au fost retrase din circulație în primul an de existenţă.

Odată cu introducerea noilor bancnote, în circulaţie au fost puse şi unităţi cu valoare nominală de 50 de lei.

Iar bancnotele de 100 și 200 de lei au apărut abia în septembrie 1994. Mai mult, dacă bancnota de 100 de lei a coincis ca mărime cu unităţi monetare de o valoare mai mica, iar după culoare era confundată cu cea de un leu, atunci cea de 200 de lei se deosebea printr-o dimensiune mai mare.

Pe 13 noiembrie 1996, cu ocazia aniversării de 5 ani a independenţei Moldovei, BNM a lansat prima monedă jubiliară de argint.

Aceasta a fost emisă în număr de 1000 de exemplare.

La data de 2 februarie 1998, BNM a pus în circulaţie moneda “aurită” de 50 de bani. Motiv a servit faptul că, falsificatorii continuau să “bată”, cum se zvonea, monede de 50 de bani din carcasa paturilor pliante sovietice. Iar 10 astfel de monede, la rata de schimb de 4,6, se transformau într-un dolar.

Moneda veche de aluminiu de 50 de bani şi-a încheiat circulaţia pe 31 decembrie 1998, deși după prima criză financiară regională pentru moneda moldovenească, la sfârșitul anului 1998, cursul de schimb era deja de 9,7 lei pentru 1 dolar. Problema privind «rebrandingul» monedelor cu valoare nominală de 25, 10 și 5 a fost eliminată de la sine.

Datorită deprecierii monedei naționale, rezultată din criza menționată mai sus, BNM a emis o nouă bancnotă cu valoarea nominală de 500 lei. S-a întâmplat la 6 decembrie 1999.

Începând cu anul 2000, după aproape patru ani de la lansarea primei monede jubiliare, Banca Națională a reluat fabricarea lor. De atunci, Banca a făcut acest lucru anual, iar până acum au fost produse 141 de monede jubiliare de argint și monede de aur de 50, 100, 200 și chiar 1000 de lei. Apropo, prima monedă de aur comemorativă a fost o monedă dedicată aniversării a 500 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, emisă la 2 februarie 2004, cu un tiraj de doar 300 de exemplare.

Interesant este faptul că monedele jubiliare moldovenești nu sunt neapărat rotunde. La 29 noiembrie 2003, cu ocazia celei de-a 20-a aniversare a Leului, Banca Națională emite două monede dreptunghiulare — în argint (2000 exemplare) și aur (1000 exemplare).

De asemenea, în cinstea celor 20 de ani ai monedei naționale, BNM emite prima și singura până în prezent bancnotă jubiliară, cu o valoare nominală de 200 de lei. Dar, aceasta nu se bucură de cerere. Aceasta poate fi cumpărată la BNM, printr-o cerere depusă la orice bancă comercială, la un preţ de doar 220 de lei. Atrageţi atenţia că, ea se deosebește printr-un nominal aprins la culoare în colțul din dreapta jos, imprimat în roșu, precum și cu inscripția «20 DE ANI», care se găsește pe segmentul central de pe partea recto a bancnotei.

Și pentru a încheia subiectul cu monedele comemorative, pe 27 martie 2018, cu o circulație de doar 300 de exemplare, BNM a emis o monedă de aur, cu o valoare nominală de 1000 de lei, dedicată aniversării a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Aceasta poate fi cumpărată, iar preţul Băncii Naţionale este de 25 339 lei.

(Se pare că, la data publicării acestui material, adică în ziua de naștere a Leului, BNM va emite o nouă monedă: 25 de ani de la introducerea monedei naționale).

20 decembrie 2003, când rata de schimb a lelului față de dolar a depășit 14 lei pentru 1 dolar, se introduce o bancnotă cu valoarea nominală de 1000 lei.

A fost cea mai mare denominație a bancnotelor tipărite în 1992, care şi-a aşteptat ceasul zece ani lungi.

Din octombrie 2015, BNM eliberează bancnote modernizate, cu grade mai ridicate de protecție, începând cu cele în valoare de 200 de lei. Apropo, aceasta aproape nu diferă de bancnota comemorativă emisă în 2003 – lipseşte doar inscripția «20 DE ANI».

Și în final, pentru a reduce cheltuielile Băncii Naționale pentru înlocuirea bancnotelor cu valoare mică, în anul în care valuta naţională împlineşte 25 de ani, la 28 februarie 2018 vor fi puse în circulație lei metalici cu valori nominale de 1, 2, 5, 10 lei. Designul lor a fost selectat pe bază de concurs.

Un set — cadou memorabil minunat de 8 monede (4 avers și 4 revers) poate fi achiziționat din octombrie 2018 în mod liber printr-o adresare simplă la orice bancă comercială din ţară.

În octombrie 2018, Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a anunțat că, în viitorul apropiat, leul moldovenesc ar putea fi fabricat, în viitorul apropiat, din material polimerice, deoarece banii de hârtie sunt costisitori în producere și se uzează rapid. Atunci, oficialul a mai spus că va fi anunțată o licitație și, probabil, banii «de generație nouă» vor apărea deja în 2019.

Iar în ajunul demisiei sale (din proprie iniţiativă) la sfârşitul lunii noiembrie 2018, Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a declarat că acesta este un subiect al viitorului.

Astfel, probabil, aniversarea de 30 de ani care va fi sărbătorită în 2023, leul o va sărbători în straie noi. Istoria continuă.// 29.11.2018 – InfoMarket.

 (La elaborarea analizei au fost folosite material şi ilustraţii ale agenţiei InfoMarket, de pe site-ul oficial al Băncii Naţionale – bnm.md şi din Inciclopedia liberă Wikipedia — wikipedia.org).

P.S. 2023: Leul moldovenesc împlinește 30 de ani de existență în forma sa precedentă. În ultimii cinci ani nu a fost anunțată nicio licitație pentru design și executarea banilor de «nouă generație». Nu a fost timp pentru așa ceva: pandemie, război în țara vecină, criză energetică, inflație mare…. Ca să nu mai vorbim de faptul că redesign-ul, re-producția și înlocuirea valutei de un model cu altul implică costuri enorme. Și nu numai pentru emitent, ci și pentru ceilalți participanți la piață: de la băncile comerciale, care vor trebui să reprogrameze bancomatele, proprietarii de aparate cu acceptori de bancnote, până la oamenii obișnuiți; pentru unii va fi nevoie de explicat că este vorba de o nouă monedă, iar alții vor trebui să se obișnuiască cu nouile forme ale banilor. Din nou.

Și, la final, o istorie despre cum străinii percep leul moldovenesc.

La sfârșitul anului 2021, Tarmo Sild, un om de afaceri din Estonia, coproprietar al Iute Credit, care ulterior a fost cumpărată de Energbank din Moldova, a acordat un interviu agenției InfoMarket. Fiind întrebat la ce acordă atenție în Moldova, pe piața financiară, ce, în opinia sa, ar putea fi îmbunătățit, el a răspuns în mod special: «Sfaturile mele nu vor rezolva toate problemele din Moldova, dar cred că atitudinea oamenilor față de bani pornește de la lucruri foarte simple și mici. O persoană vede cu ochii, simte cu degetele și tot ceea ce simțim ne dă semnale simple. Sfatul meu este simplu: tipăriți bani noi, de mărime normală, cu simboluri frumoase, care să unească pe toată lumea, cu excepția lui Ștefan cel Mare, faceți banii de o calitate mai bună și mai serioși. Afectează subconștientul oamenilor, copii și adulți. Da, ne îndreptăm cu toții spre digitalizarea completă a fluxurilor monetare, dar banii cash în Moldova cred că vor mai rămâne încă 10 și chiar 20 de ani. Pur și simplu emiteți noi bancnote care vor arăta Moldova modernă, vor reflecta identitatea, istoria și visele voastre — surse ale mândriei voastre. Iar acest lucru nu va avea doar un efect cosmetic, ci va avea un impact serios asupra subconștientului oamenilor. Atitudinea față de bancnotele frumoase este corespunzătoare».

Câteva luni mai târziu, la una dintre întâlnirile de la Clubul Presei Economice, guvernatorul actual al BNM, Octavian Armașu a fost întrebat de corespondentul InfoMarket dacă se planifică schimbarea design-ului și, potențial, schimbarea completă la față a monedei naționale. Armașu a spus că această informație este secret de stat, o chestiune de securitate națională. Prin urmare, când se va întâmpla, vom afla post factum. //29.11.2023 – InfoMarket. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *