Victoriabank a cumpărat un pachet de 100% din BCR Chișinău pentru 224,01 milioane de lei (11,5 milioane de euro).

Potrivit informațiilor Bursei de Valori a Moldovei, pe 11 ianuarie a avut loc tranzacția de vânzare-cumpărare a 72813 acțiuni ale BCR Chișinău la un preț de 3076,53 lei per unitate. Astfel, valoarea totală a tranzacției a fost de 224 milioane 011 mii 378,89 lei.

Amintim că, începând cu data de 28 noiembrie 2023, acțiunile BCR Chișinău au fost admise la circulație la Bursa de Valori a Moldovei, iar listarea acestora a reprezentat un pas important pentru implementarea acordului de vânzare integrală a acțiunilor Băncii Comerciale Române în filiala BCR Chișinău, Victoriabank fiind contraparte la acest acord. Informația privind încheierea contractului de vânzare-cumpărare a acțiunilor BCR Chișinău de către Victoriabank a fost făcută publică la sfârșitul lunii martie 2023, finalizarea tranzacției fiind supusă unui șir de precondiții, inclusiv aprobării Băncii Naționale a Moldovei, Băncii Naționale a României, Băncii Centrale Europene, Consiliului Concurenței din Moldova și Comisiei Naționale a Pieței Financiare din Moldova. S-a comunicat că până la primirea tuturor aprobărilor, cele două bănci vor funcționa independent, după care BCR Chișinău va fi integrată în Victoriabank.

Acționarul unic al BCR Chișinău era Banca Comercială Română, care deținea cele 72813 acțiuni cu o valoare nominală de 10 mii de lei per unitate. Capitalul autorizat al băncii este de 728,13 milioane de lei. BCR Chișinău are peste 13 mii de clienți activi, 110 angajați și 4 subdiviziuni: 2 în Chișinău și câte una în Bălți și Cahul. BCR Chișinău este o bancă universală, filială a BCR (România) și membră a Erste Group (Austria). BCR Chișinău și-a început activitatea la 22 octombrie 1998, fiind una dintre primele bănci cu capital străin din Republica Moldova, membră a celui mai important grup financiar din Europa Centrală și de Est.

Banca Comercială Română (BCR) este prima bancă din România după active (peste 13,8 miliarde de euro), numărul de clienți (2,9 milioane) și prima bancă pe segmentul de economisire și creditare, cel mai bine cotat brand financiar din România, membră a Erste Group din 2005. Victoriabank este una dintre cele mai solide bănci din Moldova, cu active de peste 20 de miliarde de lei. Banca are peste 300 de mii de clienți activi, 68 de sucursale și 1100 de angajați.

Cei mai mari acționari ai Victoriabank sunt Banca Transilvania (România) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin intermediul companiei olandeze VB Investment Holding BV, care deține 72,19% din acțiunile băncii moldovenești. Anterior s-a relatat că pentru Banca Comercială Română decizia de a vinde BCR Chișinău este legată de strategia de a se concentra exclusiv pe dezvoltarea afacerilor în România. În același timp, conducerea Victoriabank a menționat că banca și BCR Chișinău au un model de afaceri similar, cu produse și servicii pentru persoane fizice și juridice.

InfoMarket

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *