BNM a redus rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu încă 0,15 puncte procentuale — de la 3,75% la 3,6% pe an

Această decizie a fost luată de Comitetul executiv al BNM în cadrul ședinței din 7 mai. În cadrul ședinței Clubului presei economice, guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu, a declarat că BNM a redus cu 0,15 p.p. și ratele dobânzilor la creditele și depozitele overnight — de la 5,75% la 5,60% și de la 1,75% la 1,60% pe an.

De asemenea, Guvernul a decis să reducă normele rezervelor obligatorii pentru fondurile atrase în lei moldovenești în perioada 16 iunie — 15 iulie — de la 33% la 31%, iar în perioada 16 iulie — 15 august — de la 31% la 29% din baza de calcul. Normele rezervelor obligatorii la fondurile atrase în valută neconvertibilă se vor reduce de la 43% la 41% în perioada 16 iunie — 15 iulie, iar în perioada 16 iulie — 15 august — de la 41% la 39% din baza de calcul.

Anca Dragu a declarat că reducerea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt are drept scop susținerea cererii și stimularea consumului, menținerea inflației într-un interval variabil de ±1,5 p.p. față de ținta de 5%. Acesta este indicatorul optim pentru creșterea și dezvoltarea economiei moldovenești pe termen mediu.

De menționat că ultima dată Comitetul executiv al BNM a modificat rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt în cadrul ședinței din 21 martie curent, reducând-o de la 4,25% la 3,75% pe an. Răspunzând la întrebarea InfoMarket dacă s-a discutat despre o reducere mai substanțială a dobânzii, de exemplu, cu 0,25 p.p., Anca Dragu a spus că această reducere este menită, pe de o parte, să dea un semnal pieței și, pe de altă parte, să mențină inflația în coridorul stabilit, în zona de confort pentru economia țării.

InfoMarket