Ministerul Energiei a elaborat un plan de acțiune pentru prevenirea situațiilor de criză pe piața energiei electrice

Ministerul a precizat într-un comunicat că planul a fost elaborat în conformitate cu normele și cu sprijinul Uniunii Europene. La baza elaborării planului au stat atât evaluările naționale, cât și cele regionale ale riscurilor legate de securitatea aprovizionării cu energie electrică. Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E) a identificat 31 de scenarii regionale de criză pe piața energiei electrice, dintre care 26 sunt relevante pentru Moldova. În plus, a fost identificat 1 scenariu național specific de criză pentru Moldova — supraîncărcarea rețelelor electrice de joasă tensiune în orașe din cauza penuriei sau întreruperii aprovizionării cu gaze naturale în timpul iernii, ceea ce duce la utilizarea încălzitoarelor electrice.

Planul descrie, de asemenea, riscurile, care sunt împărțite în mai multe categorii: penurie de combustibil, perturbarea pieței de energie electrică, atacuri rău intenționate, condiții meteorologice extreme, defecțiuni tehnice, dezastre naturale, erori umane și altele. Documentul stabilește rolurile și responsabilitățile tuturor actorilor din sectorul energetic, inclusiv ale companiilor energetice, consumatorilor și operatorilor de sisteme de transport, pentru a atenua riscurile și a asigura pregătirea pentru prevenirea și gestionarea crizelor pe piața energiei electrice. Comisia pentru situații de urgență, la semnalul operatorului sistemului de transport sau al Ministerului Energiei, verifică, în termen de 12 ore, riscurile și determină existența unei situații de urgență.

Comisia coordonează apoi acțiunile din sectorul energetic, iar deciziile sale sunt obligatorii, acordând prioritate planurilor interne ale companiilor energetice și reglementărilor din acest domeniu. În 2022, consumul total de energie electrică în Moldova a fost de aproximativ 4 513 milioane kWh. Încărcătura de vârf pe timp de iarnă depășește 1.000 MW, în timp ce sarcina de vară variază de la 330 la 700 MW pe malul drept al Nistrului. În 2022, sarcina de vârf de iarnă pe malul drept al râului Nistru a fost de 750 MW, iar sarcina de vară a fost de 670 MW. Există 1 milion 284 800 de consumatori finali conectați la rețelele de distribuție, dintre care 95,45% sunt consumatori rezidențiali, care au reprezentat aproximativ 44% din totalul energiei electrice furnizate în 2022.

Noul plan de pregătire pentru situații de criză este în conformitate cu cerințele Regulamentului UE 2019/941 privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice și face parte din Pachetul de integrare a pieței energiei electrice, care prevede conectarea piețelor naționale ale statelor membre ale comunității energetice la piața paneuropeană a energiei până la sfârșitul anului 2025 /

InfoMarket