Această opinie a fost exprimată de experții Băncii Mondiale în cadrul unei ședințe a Clubului Presei Economice, în cadrul căreia au fost prezentate perspectivele economice ale Moldovei din noul studiu economic al Băncii Mondiale. Experții au menționat că, deși remitențele reale au scăzut, se așteaptă ca consumul privat să rămână un factor-cheie de creștere, favorizat de o îmbunătățire treptată a activității investiționale.
Se preconizează o creștere a importurilor, în timp ce exporturile se vor confrunta cu o cerere externă slabă, ceea ce va duce la o contribuție negativă din partea exporturilor nete. Pe partea ofertei, creșterea va fi susținută de comerțul intern, pe măsură ce veniturile disponibile vor crește, iar sectorul TIC va înregistra performanțe solide.
De asemenea, se preconizează că sectorul industrial va contribui mai mult la creștere, deși cererea externă rămâne sub nivelurile de dinainte de 2021, ceea ce ar putea limita întregul său potențial. În ciuda unei recolte abundente în prima jumătate a anului, se preconizează că creșterea în sectorul agricol va fi modestă din cauza secetei de vară. Sectorul transporturilor va avea probabil un impact negativ asupra creșterii economice, deoarece fluxurile comerciale către și dinspre Ucraina sunt în scădere.
InfoMarket