Mediul de afaceri cere aplicarea TVA și a taxelor vamale la toate produsele din țări terțe, precum și obligarea piețelor online străine să se înregistreze și să plătească impozite

Aceste propuneri au fost formulate pe 22 iulie, în cadrul reuniunii Clubului Presei Economice, care a discutat problemele comerțului transfrontalier prin intermediul piețelor online și impactul negativ al acestui fenomen asupra economiei Moldovei. Agenții economici au declarat că condițiile actuale de comerț și acces la piață, precum și lipsa impozitării coletelor cu o valoare mai mică de 150 de euro creează condiții inegale pentru actorii locali și internaționali. Acest lucru are un impact negativ asupra întreprinderilor locale și duce la pierderi pentru bugetul de stat.

Preseditele Clubului de presă, Alexandru Burdeinîi, a prezentat date oficiale conform cărora, în 2024, în Moldova au fost importate aproximativ 10 milioane de colete cu mărfuri în valoare de aproximativ 30 de euro fiecare. Numai prin Nova Poshta au intrat în țară 3 milioane de colete cu haine, încălțăminte, cosmetice, electronice și electrocasnice, majoritatea fiind comandate de cumpărători din Moldova pe piețe online cunoscute — Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Shein, MakeUp etc. În consecință, cifra de afaceri a pieței coletelor din străinătate este estimată la aproximativ 300 de milioane de euro.

Potrivit lui Alexandru Burdeinîi, piețele online (atât cele chinezești, cât și cele americane) nu plătesc taxe de import și TVA pentru mărfurile livrate, ceea ce reduce prețul final al mărfurilor lor în Moldova cu 30-35%. Potrivit jurnalistului, importul liber al acestor produse a dus la pierderea pentru bugetul de stat a peste 1,3 miliarde de lei sub formă de TVA, taxe vamale și impozit pe profit.

În cadrul discuțiilor s-a menționat că în țările UE problema importurilor prin canalul poștal a început să fie rezolvată acum câțiva ani. În prezent, orice colet provenit din afara UE este supus TVA, indiferent de valoarea sa. A fost introdus sistemul IOSS (Import One-Stop Shop) — vânzătorii online (inclusiv platforme precum AliExpress, Temu și Shein) sunt obligați să plătească TVA. De asemenea, în UE funcționează sistemul de notificare prealabilă ICS2: fiecare colet trebuie să fie însoțit de informații digitale exacte despre conținut, valoare și expeditor. În cadrul discuțiilor, reprezentanții mediului de afaceri au atras atenția asupra faptului că platforme precum AliExpress și Temu nu numai că creează o concurență neloială, dar și încalcă normele în vigoare în Moldova în domeniul gestionării deșeurilor, certificării, siguranței alimentare și a produselor nealimentare etc. Ei propun impozitarea tuturor coletelor, indiferent de valoare, pentru a asigura o concurență loială între comercianții locali și platformele internaționale care nu plătesc impozite.

În același timp, reprezentanții Ministerului Finanțelor, Serviciului Vamal și Serviciului Fiscal de Stat au declarat că sectorul poștei internaționale și al comerțului electronic se află în centrul atenției. Șefa Direcției Generale de Politică Fiscală și Vamală din cadrul Ministerului Finanțelor, Corina Alexa, a declarat că de mai bine de doi ani se monitorizează și se analizează dinamica comerțului transfrontalier prin intermediul expedierilor poștale. De exemplu, numai în prima jumătate a anului 2025, numărul coletelor a crescut cu 20%, iar veniturile bugetare din vămuirea coletelor cu o valoare mai mare de 150 de lei au crescut cu 15%. Instituțiile efectuează controale periodice și analizează măsurile deja implementate la nivelul UE, inclusiv posibilitatea aplicării unei politici similare în Moldova.

Corina Alexa a precizat că în toamnă se intenționează lansarea unei măsuri care va reduce treptat valoarea maximă a scutirii de la plata taxelor vamale de la 150 de euro și se ia în considerare posibilitatea impozitării coletelor, indiferent de valoarea lor. Reprezentanții statului au atras atenția și asupra lipsei bazei legale pentru implementarea unora dintre măsurile propuse de mediul de afaceri. În același timp, aceștia au dat asigurări că în politica fiscală și bugetară pentru 2026 se pregătește un pachet de amendamente legate de acest sector, al cărui proiect va fi examinat în acest an mai târziu decât de obicei, după formarea noului parlament.

InfoMarket