Capitalizarea băncilor e la nivel!

Rezultatele financiare ale băncilor, conform situației de la sfârșitul lunii martie, confirmă rezistența sistemului bancar și capitalizarea suficientă a instituțiilor financiare. Rentabilitatea pe sistem a fost de 9,3%. Unele dintre bănci vor primi recomandarea mult-așteptată din partea regulatorului privind achitarea dividendelor pentru acționari și tocmai pentru 2019 și 2020. În acest scop vor avea voie să direcționeze cel mult 25% din profit.

În 2021, Banca Națională a Moldovei (BNM) și-a relaxat poziția în privința achitării de către bănci a dividendelor pentru acționari. Amintim că din cauza crizei pandemice și a recesiunii economice provocate (în 2020, PIB-ul s-a redus cu 7%), poziția regulatorului în privința acestui subiect era în primăvara anului trecut dură și de neclintit. BNM a recomandat băncilor să se abțină de la plăți, deoarece nu exista claritate în ce mod pandemia va afecta businessul și economia, care ulterior ar putea influența băncile. Se știe că în condiții de criză, băncile sunt ultimele care resimt efectele negative ale contracției economice. 

În 2020, sistemul bancar și-a demonstrat rezistența și durabilitatea. Nu fără eforturile regulatorului, toate băncile sunt bine capitalizate. Acestea dispun de suficiente lichidități ca să facă față provocărilor. Rezultatele financiare ale activității băncilor și stress-testele din bănci au arătat că instituțiile financiare dispun de un potențial bun.

Bazându-se pe analiza situației lor, unele bănci s-au adresat repetat la BNM cu rugămintea să le fie permisă achitarea dividendelor pentru 2019 și 2020. Potrivit informațiilor de la sursele noastre, care până acum s-au adeverit de fiecare dată, băncile față de care regulatorul nu are obiecții vor primi această permisiune. Asta deși BNM a redus neesențial suma dividendelor, insistând ca plățile să nu depășească 25% din profitul băncilor pentru acea perioadă. Băncile care vor primi refuz din partea BNM, vor afla motivul din care regulatorul nu recomandă să fie făcute plățile, cu propunerea pentru acționari să îl elimine. 

Experții independenți, inclusiv specialiști ai instituțiilor financiare internaționale, recunosc faptul că sistemul bancar al Moldovei diferă acum foarte mult de ce a fost cu doar câțiva ani în urmă. Acum, toate băncile sunt bine capitalizate și dispun de suficiente lichidități ca să reziste perioadei dificile, continuând să activeze fără întrerupere și să ofere servicii clienților.

S-ar părea că diminuarea dureroasă a profitulu în februarie 2021, cu tocmai 43,5% față de ianuarie, când 10 din 11 bănci active au raportat o scădere nu promitea deloc rezultate optimiste în martie. Dar datele au depășit orice așteptare – creșterea profitului în martie a fost de 73,8%. Acest lucru demonstrează că băncile sunt viabile.

Profitul consolidat al băncilor pentru martie a însumat 162,9 mln lei. Pentru comparație – profitul în martie 2020 a fost la nivel de 116,4 mln lei.

Raportul despre profit și pierderi pentru martie arată că saltul profitului în comparație cu februarie a fost determinat în special de trei factori:

(а) creșterea veniturilor aferente dobânzilor de la creditare și alte active financiare cu 44 mln lei;

(b) reducerea cheltuielilor pentru pierderi din deprecieri formate la active (în special credite) cu 17,5 mln lei;

(c) creșterea veniturilor din comisioane cu 19,8 mln lei.

Outsiderul lunii martie a fost Moldindconbank. Este singura bancă ce a înregistrat o diminuare a rezultatului financiar – minus 3,3 mln lei (-10,4%), comparativ cu luna februarie.

Celelalte bănci au recuperat în martie reducerea profitului din februarie. Cel mai mare succes la acest capitol în martie l-au înregistrat:

— Moldova Agroindbank (+24,4 mln lei) sau +59,3% — recordsmen absolut;

— Eximbank (+9,8 mln lei) sau +1678,2 % — recordsmen relativ.

Volumul total al activelor băncilor s-a redus pe parcursul lunii neesențial – cu 0,2% (minus 204 mln lei), însumând la 1 aprilie 104 mlrd 528 mln lei. Și-au îmbunătățit indicatorii 4 bănci din 11. Factorii principali de reducere a activelor celor șapte bănci rămase au fost:

(а) diminuarea soldurilor pe conturile corespondente la BNM în sumă de 1 mlrd 583 mln lei;

(b) diminuarea soldurilor rezervelor minime obligatorii aferente atragerii valutei în sumă totală de 114,3 mln lei.

Cele mai evidente modificări la capitolul creșterea activelor se observă în martie la Victoriabank (+281,7 mln lei sau +1,8%), fiind, în același timp, și recordsmen absolut și relativ.

Cea mai mare reducere a activelor în expresie absolută și relativă au fost observate la BCR Chisinau (-216,3 mln lei sau 7,9%).

Portofoliul de împrumuturi a continuat în martie tendința pozitivă, cu o creștere a volumului de creditare. Timp de o lună, acesta s-a majorat cu 2,1% (+955,3 mln lei). În aceeași perioadă, 9 bănci din 11 și-au îmbunătățit indicatorii. Cea mai mare diminuare a volumului de creditare în expresie absolută și relativă a fost înregistrată de EuroCreditBank (-0,3% sau -1,7 mln lei).

Cea mai bună evoluție în martie au avut-o recordsmenul absolut, Moldindconbank (+355,3 mln lei sau +4,4%) și recordsmenul relativ, BCR Chisinau (+6,2% sau + 57,8 mln lei).

În ceea ce ține de calitatea creditelor, în luna de referință lucrurile s-au schimbat ușor, deși în rău. Cota creditelor neperformante a fost, conform situației de la 1 aprilie, de 7,23%, în timp ce în luna precedentă, indicele era de 7,18%.

Cel mai bine în această direcție s-au manifestat Comertbank (reducere cu 1,1 p.p.) și Victoriabank (reducere cu 0,8 p.p.).

Cel mai mare indice al creditelor neperformante în portofoliu (15%) rămâne la Energbank. Cea mai mică rată și, respectiv, cel mai bun indice e de 2,5%, la BCR Chisinau.

Volumul angajamentelor consolidate ale băncilor față de clienți privind depozitele se ridicau la data de 1 aprilie 2021 la 7 9058,3 mln lei sau cu 553,8 mln lei (0,7%) mai puțin decât indicatorii lunii martie 2021. Au avut rezultate bune în ceea ce ține de atragerea clienților și banilor de la ei 2 bănci:

— Victoriabank (+330,8 mln lei sau +2,7%);

— Comertbank (+14,8 mln lei sau +1,3%).

Toate celelalte nouă bănci și-au redus angajamentele privind depozitele (în limitele de la 

-0,2% (Moldova Agroindbank) și până la -9,7% (BCR Chisinau).

Diminuarea în general a angajamentelor băncilor este legată de scăderea masei depozitelor clienților corporativi atât în monedă națională (-223,6 mln lei), cât și în valută străină (-603 mln lei), în cazul majorării consecutive a depunerilor populației (+272,8 mln lei). La data de 1 aprilie, depozitele persoanelor fizice au ajuns la 51 996,7 mln lei. Volumul depozitelor persoanelor juridice a fost de 27 061,6 mln lei. Din masa totală a depozitelor, 59% reprezintă depozitele în monedă națională și, respectiv, 41% — în valute străine.

Lichiditatea pe termen scurt a băncilor rămâne considerabil peste limitele reglementate. Pe parcursul lunii martie aceasta s-a redus cu 0,7 p.p. și s-a oprit la nivelul de 50,4%. Acest lucru înseamnă că mai mult de jumătate din riscurile bancare sunt reprezentate de active lichide (valori mobiliare de stat, rezerve obligatorii, etc)

Rentabilitatea activelor ROA a crescut timp de o lună cu 0,1 p.p. și a însumat 1,6%, la sfârșitul lunii martie 2021. Rentabilitatea capitalului ROE a crescut în martie cu 0,7 p.p., ajungând la 9,3%.

Rata creditelor proprii s-a redus, timp de o lună, cu 0,3 p.p., până la limita de 26,6 %.

Activitatea pe termen lung rămâne neschimbată, la nivelul de 0,7. Statele de personal ale angajaților bancari s-au completat cu 63 de angajați, ajungând la 8 066 oameni pe sistem. Numărul subdiviziunilor s-a redus cu 6, până la 653. 

Alexandr Romanov,
Economicescoe Obozrenie Logos Press