În special, în contextul ultimelor majorări de către unele companii a prețurilor de comercializare cu amănuntul a carburanților, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu mai multe explicații. Regulatorul în energetică a precizat că decizia aprobată de către ANRE vineri, 16 iulie curent, nu se referă la marjele pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților și, prin urmare, nu putea influența creșterea prețurilor la pompă la stațiile de alimentare.
Analizând piața internațională a produselor petroliere, se constată că în perioada 01-16 iulie media cotațiilor Platts s-a majorat cu 567,85 lei/tona la benzină, 209,6 lei/tona la motorină și 991,89 lei/tona la gazul lichefiat, fapt care influențează direct asupra prețului final stabilit de către operatori. ANRE a reamintit că în conformitate cu Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, prețul de comercializare a fiecărei partide de carburanți se stabilește de fiecare agent economic la un nivel ce nu poate depăși prețul maximal al acesteia, care este determinat reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii Platts și a ratei oficiale medii de schimb a monedei naționale pentru 14 zile anterioare zilei efectuării importului.
Pe măsura comercializării complete a fiecărei partide de produse petroliere, prețul pentru partidele noi se stabilește reieșind din prețul maximal de intrare a acestora, în ordine cronologică. Pentru determinarea prețurilor maximale de fiecare operator, ANRE publică zilnic pe pagina sa oficială web media cotațiilor Platts și media ratelor de schimb a monedei naționale pentru 14 zile anterioare.
Pentru o înțelegere mai bună a dinamicii prețurilor de comercializare a produselor petroliere, ANRE recomandă tuturor părților interesate să acceseze pagina electronică a Agenției www.anre.md în vederea familiarizării cu indicatorii care stau la baza formării acestora. Totodată, pentru a exclude eventualele situații de încălcare a prevederilor Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, Agenția a solicitat de la operatorii care au operat creșteri de prețuri, prezentarea în regim de urgență a informațiilor relevante pentru a fi supuse verificărilor. Regulatorul energetic a subliniat că, în același timp, în temeiul prevederilor art. 14 alin. (2) din Legea privind transparența în procesul decizional, ANRE informează despre faptul că, Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE din 16.07.2021 privind modificarea Hotărârii Consiliului de administrație al ANRE din 14.06.2021 a fost aprobată în regim de urgență urmare crizei regionale pe piața produselor petroliere și necesității asigurării cu carburanți a sectorului agricol, companiilor de transport și participanților pieței de vânzări cu amănuntul care nu dispun de licențe pentru importul produselor respective.