Guvernul ia în calcul toate scenariile pentru a asigura țara cu resurse energetice în perioada iernii. După cum transmite Infotag, viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a spus acest lucru în cadrul ședinței de guvern de luni, dedicată sintetizării rezultatelor unui an de aflare la guvernare.
Referindu-se la proiectul planului de acțiune al guvernului în cazul unor reduceri sau sistări ale aprovizionării cu gaze, el a explicat că „planul este conceput special pentru a ne asigura că iarna nu ne va lua prin surprindere”.
„Nu vorbim despre faptul dacă acest plan va fi aplicat integral sau parțial. Vorbim despre faptul că a fost elaborat un set de măsuri pentru a răspunde prompt la circumstanțe neprevăzute. Ne confruntăm cu o situație în care Moldova este foarte vulnerabilă din punct de vedere al securității energetice. Și luăm măsuri, inclusiv pentru viitor. În sfârșit, s-au început lucrările la strategia energetică până în 2050, în toamnă vom avea primul concept. Un alt element important: ne dorim diversificare, țara nu trebuie să depindă de o singură sursă. Implementăm pe deplin al treilea pachet energetic. În trei-patru ani, măsurile luate acum vor începe să dea roade. Iar astăzi trebuie să fim pregătiți să acționăm în funcție de situație”, a spus Spînu.
Răspunzând la întrebările primului-ministru cu privire la probabilitatea trecerii la învățământul online în sezonul rece, el a menţionat că acest plan, la fel ca alte măsuri propuse, este o soluție de rezervă, iar autoritățile vor face tot posibilul pentru a se asigura că lecţiile continuă în regim normal în toate instituțiile educaționale.
„Nimeni nu vrea ca școlile să treacă la învățământul online. În septembrie, octombrie toți copiii vor merge la școală. Niciun fel de online. Dacă în noiembrie va apărea o situație de criză, vom lua o decizie pentru fiecare instituție de învățământ în parte”, a spus Spînu.