Marin Ciobanu: În 2022, am reușit să atragem mai mulți investitori străini importanți care planifică să investească cel puțin 80 de milioane de dolari în dezvoltarea producției în Moldova.

Despre aceasta a anunțat șeful Agenției de Investiții, în prezentarea rezultatelor anului 2022. El a menționat că, în pofida dificultăților din acest an în regiune și în Moldova, pe fondul crizei energetice și al situației post-pandemice, în 2022 a fost posibilă atragerea a 3 noi investitori importanți. Toți aceștia vor lucra în subzonele ZEL Bălți — la Ștefan Vodă, Rezina și Strășeni. Astfel, în acest an a început să funcționeze la Ștefan Vodă o fabrică de procesare a fructelor și legumelor Schöni Finefood. Investitorul elvețian a planificat să investească 12 milioane de dolari în acest proiect și să creeze 50 de noi locuri de muncă.

Potrivit lui Marin Ciobanu, acest proiect va stimula producția agricolă, deoarece fermierii, în special cei mici, își vor putea preda produsele spre prelucrare chiar în regiune. De asemenea, el și-a exprimat speranța că în Moldova va exista o oportunitate de a dezvolta un alt domeniu de activitate al Schöni Finefood — transportul de mărfuri: compania are un parc mare de camioane (circa 700) și este un jucător important pe această piață.

O altă investiție în 2022 este o unitate de producție de fibră de sticlă deschisă de compania germană BauTex Composites la Strășeni. Întreprinderea cu o investiție totală de 20 de milioane de dolari a fost lansată deja în luna iulie a acestui an, la fabrică sunt angajate 120 de persoane, iar ulterior numărul angajaților BauTex Moldova va fi majorat la 200 de persoane. Ciobanu a menționat că investitorul a reușit să atragă la acest proiect cetățenii moldoveni, care au lucrat mulți ani la întreprinderi industriale din Germania.

Un alt investitor care va începe să funcționeze la începutul lui 2023 este compania daneză Tunetanken, care a anunțat o investiție de 50 de milioane de dolari. Compania a construit o fabrică Scan Plast la Rezina, care va produce silozuri, rezervoare, produse industriale din fibră de sticlă. Întreprinderea moldovenească va completa cele 6 zone de producție ale acestei companii, care operează în Lituania și Danemarca.

Totodată, șeful Agenției de Investiții a vorbit despre negocierile care se poartă cu zeci de companii străine care analizează posibilitatea plasării investițiilor în Moldova. Printre aceștia se numără și producătorul global de tehnologii medicale și farmaceutice B. Braun, care are peste 300 de filiale în 64 de țări, iar în 2021 cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la 7,9 miliarde de euro, iar numărul de angajați a depășit 66,2 mii. Negocieri au loc și cu concernul german Rheinmetal, care este angajat în producția de echipamente militare și de apărare. Fabricile companiei sunt deschise în 133 de locații din 33 de țări ale lumii (majoritatea din Europa), numărul de angajați este de 25 de mii de oameni, vânzările anuale sunt de 5,7 miliarde de dolari. Negocierile sunt în derulare cu concernul german Kuka, care este angajat în producția de roboți industriali și soluții de automatizare industrială. 14 mii de angajați lucrează în 40 de sucursale ale companiei din întreaga lume, cifra de afaceri a grupului este de 3,2 miliarde de euro. Un alt potențial investitor german este un producător de componente auto, Magna (42 de miliarde de dolari în vânzări, care operează în 27 de țări).

În plus, Agenția de Investiții continuă să negocieze cu cunoscutul producător de aparate de cafea și alte electrocasnice DeLonghi (cifra de afaceri anuală — 3,2 miliarde de euro, peste 10 mii de angajați la 10 întreprinderi din grup); cu producătorul de echipamente electrice pentru automobile Automotive Austria — (12 întreprinderi, 7,4 mii locuri de muncă); cu producătorul de tehnologii de jocuri Novomatic (cifra de afaceri — 1,3 miliarde de euro, (peste 21 de mii de angajați în 50 de țări ale lumii); cu un jucător major pe piața construcțiilor ACS Group (cifra de afaceri — aproximativ 34,9 miliarde de euro, peste 122 de mii de angajați).

InfoMarket