Banca Națională a Moldovei a stabilit 6 priorități de supraveghere bancară pentru anul 2023

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, BNM va continua și în acest an să supravegheze îndeaproape băncile licențiate pentru a asigura buna capitalizare și stabilitatea acestora. Și asta într-un mediu în care sistemul bancar autohton a încheiat anul 2022 cu rezultate financiare bune, menținând toți indicatorii prudențiali peste limitele reglementate.

Astfel, printre prioritățile stabilite pentru 2023 se numără: menținerea unui nivel adecvat de active lichide; identificarea și gestionarea adecvată a riscului de credit; prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului; aplicabilitatea testelor interne de stres și gradul de conformitate a acestora cu condițiile macroeconomice; evaluarea și abordarea vulnerabilităților legate de sistemele și serviciile de plată etc.

BNM va întreprinde acțiuni în contextul tendințelor de digitalizare a serviciilor de plată și de modernizare a sistemului automatizat de plăți interbancare, precum și de implementare a schemei de plăți instantanee în viitorul apropiat. În același timp, BNM se va asigura că băncile își testează în mod eficient planurile de continuitate a activității și demonstrează capacitatea de a menține reziliența băncii pentru toate tranzacțiile în curs.

După cum a menționat Banca Națională, șocurile multiple la care a fost expusă Moldova în 2022 au sporit incertitudinea cu privire la evoluția economiei și au sporit riscurile în sistemul bancar. Gestionarea eficientă a consecințelor imediate ale războiului din Ucraina, precum și a celor cauzate de inflație și de pandemia COVID-19, a fost una dintre principalele preocupări ale Băncii Naționale în anul 2022. Astfel, în pofida factorilor externi negativi, performanța sectorului bancar din Moldova a fost peste limitele reglementate, reflectând sustenabilitatea sectorului ca urmare a reformelor din ultimii ani. BNM subliniază că situația actuală necesită un grad înalt de precauție atât din partea băncilor, cât și a organelor de supraveghere.

Astfel, în scopul asigurării stabilității sectorului bancar și ținând cont de o evaluare echilibrată a riscurilor geopolitice, energetice, inflaționiste și macroeconomice considerabile, Banca Națională a Moldovei a stabilit 6 priorități în materie de supraveghere: I. Identificarea și gestionarea adecvată a riscului de credit și limitarea îndatorării populației; II. Menținerea unui nivel adecvat de active lichide; III. Aplicabilitatea testărilor la stres interne și gradul lor de corespundere cu condițiile macroeconomice; IV. Analiza, evaluarea și soluționarea vulnerabilităților aferente sistemelor de plăți și serviciilor de plată; V. Prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului; VI. Identificarea și gestionarea eficientă a riscului asociat tehnologiilor informațiilor și comunicațiilor.

InfoMarket 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *