BNM a redus rata de bază aplicabilă principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 3 p.p. — de la 20% la 17% pe an.

Potrivit guvernatorului Băncii Naționale, Octavian Armașu, decizia a fost luată de Comitetul executiv al BNM în cadrul ședinței din 7 februarie. În plus, ratele dobânzilor la împrumuturile și depozitele overnight au fost, de asemenea, reduse cu 3 puncte procentuale — de la 22% la 19% și, respectiv, de la 18% la 15% pe an. Șeful Băncii Naționale a subliniat că decizia de reducere a ratei de bază de refinanțare a fost luată pentru a asigura continuitatea măsurilor de stimulare în contextul ciclului de relaxare monetară, lansat la finele anului precedent, pe fundalul unor ipoteze rezonabile legate de crearea unui cadru macroeconomic dezinflaționist.

«Această decizie este condiționată de confirmarea corectitudinii prognozei Băncii Naționale a Moldovei din octombrie 2022 și de perspectivele de încetinire a ratei anuale a inflației, sub impactul presiunii dezinflaționiste pronunțate din partea cererii interne și externe, precum și a impulsului fiscal neutru, confirmat și pentru prognoza curentă», a declarat Octavian Armașu.

Potrivit acestuia, conform prognozei actuale, rata anuală a inflației va scădea rapid pe parcursul acestui an, revenind în intervalul de variație al țintei de inflație în trimestrul II 2024, unde va rămâne până la sfârșitul orizontului de prognoză. «Decizia BNM de a reduce rata de bază are drept scop menținerea echilibrului economiei naționale prin crearea condițiilor monetare de stimulare și accelerare a cererii agregate interne, precum și de relansare a consumului, activând în acest sens canalele mecanismului de transmisie, inclusiv creditarea», a subliniat guvernatorul BNM.

El a menționat că al patrulea trimestru al anului 2022 s-a încheiat cu adâncirea recesiunii economice globale. Condițiile economice globale și perspectivele acestora continuă să fie afectate de efectele conflictelor armate din regiune și de comportamentul antiinflaționist al băncilor centrale. În ceea ce privește limitarea cererii globale, s-a înregistrat o scădere a ratei anuale de creștere a cotațiilor internaționale legate de petrol, produse alimentare și materii prime. Ca urmare, inflația mondială încetinește, dar rămâne cu mult peste nivelurile de dinaintea pandemiei, ceea ce face ca unele bănci centrale să fie reticente în a majora ratele de politică monetară, iar cele care iau decizii restrictive modifică modest nivelul ratelor dobânzilor.

Octavian Armașu a explicat că, deoarece procesul inflaționist în Republica Moldova a apărut mai devreme și cu o rată de creștere mai mare decât în alte țări din regiune, iar posibilitatea unei politici monetare restrictive a dus la încetinirea acestuia, țara noastră se înscrie în primul grup de țări din lume care schimbă politica monetară în una expansionistă. Șeful Băncii Naționale a subliniat că obiectivul BNM este de a diminua așteptările inflaționiste, de a restabili și de a menține inflația în limitele unei deviații de ±1,5 puncte procentuale de la ținta inflației pe termen mediu de 5 la sută.

El a menționat că rata anuală a inflației în Republica Moldova este în descreștere și s-a situat la 30,2% în decembrie 2022 față de 34,6% în octombrie, în condițiile diminuării contribuției tuturor subcomponentelor la inflație. Potrivit prognozei BNM, rata inflației va continua să scadă rapid în acest an, apropiindu-se de limita superioară a benzii de variație a inflației la sfârșitul lunii decembrie, urmată de o nouă accelerare. Cererea agregată va genera presiuni dezinflaționiste în acest an și în prima jumătate a anului viitor și presiuni inflaționiste în a doua jumătate a anului viitor.

La baza declinului accentuat al cererii agregate se află deteriorarea cererii externe și a surselor de finanțare a consumului gospodăriilor. În același timp, un stimulent fiscal neutru ar sprijini cererea agregată negativă în prima parte a prognozei, având ulterior un impact pozitiv în a doua jumătate a anului viitor. În acest context, este nevoie de un impuls fiscal mai puternic pentru a stimula activitatea economică în 2023. Printre factorii care vor influența inflația în faza de decelerare (T1 2023 — T2 2024), BNM citează: o bază ridicată începând cu anul 2022, ajustările recente la tarifele la energia electrică, atenuarea continuă a inflației importate în anul următor, precum și o constrângere a prețurilor internaționale la petrol. Se preconizează că accelerarea inflației în a doua jumătate a anului 2024 va fi determinată de creșterea cumulată a prețurilor la energie pe piața internațională, de ajustările accizelor la începutul anilor 2023 și 2024, de ajustările tarifare recente și preconizate în anul curent și de efectele aferente din a doua rundă, precum și de creșterea surselor de finanțare a consumului. Potrivit proiecțiilor actuale ale BNM, inflația medie anuală va fi de 13,7% și 5,5% în acest an și, respectiv, anul viitor.

După cum a menționat BNM, evoluțiile legate de conflictul militar din Ucraina și potențiala escaladare a acestuia păstrează caracterul de riscuri și incertitudini în ceea ce privește prognozele privind inflația pe termen scurt și mediu. În acest context, ar trebui să se țină seama de recesiunea economică și geopolitică din regiune, de deteriorarea condițiilor economice globale și de reducerea cererii globale, precum și de prețurile de import ale energiei și alimentelor.

Există incertitudini cu privire la producția agricolă din acest an și din anul viitor, precum și cu privire la momentul și amploarea ajustărilor tarifare pentru serviciile reglementate. Incertitudinile sunt semnificative în ceea ce privește modul în care compensațiile vor fi reflectate de către Biroul Național de Statistică într-o eventuală modificare a traiectoriei prețurilor reglementate. În plus, riscul asociat finanțării externe determină o creștere a excesului de lichiditate în sistemul bancar, care se reflectă în cererea agregată și în dinamica cursului de schimb al monedei naționale, ceea ce poate cauza presiuni inflaționiste suplimentare.

BNM va continua să monitorizeze atent situația macroeconomică internă și externă, riscurile și incertitudinile legate de evoluția inflației pe termen scurt și mediu și vor interveni la momentul potrivit prin ajustarea instrumentelor de politică monetară în vederea îndeplinirii obiectivelor fundamentale de asigurare și menținere a stabilității prețurilor. Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM pentru politica monetară este programată pentru luna martie.

De menționat că ultima dată când BNM a redus rata de bază aplicabilă principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost la 5 decembrie 2022, diminuând-o cu 1,5 p.p. — de la 21,5% la 20% pe an. Înainte de aceasta, ea nu a mai fost redusă timp de 2 ani, din 6 noiembrie 2020, când a fost redusă de la 2,75% la 2,65% pe an. De atunci, până la 5 decembrie 2022, rata a creascut, ajungând la 21,5% în august 2022.

InfoMarket 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *