În Republica Moldova, legislația națională privind comerțul electronic va fi armonizată cu cea europeană pentru a stimula comerțul electronic.

În special, acest lucru este prevăzut de pachetul de amendamente la legislația actuală aprobat de Parlament în a doua lectură. Schimbările urmăresc alinierea cadrului legal privind comerțul electronic (e-comerț) cu cele mai bune practici din Uniunea Europeană.

Proiectul prevede actualizarea și modernizarea legislației privind comerțul intern și completarea acesteia cu prevederi privind comerțul electronic. Totodată, scopul proiectului de lege este eliminarea restricțiilor care împiedică dezvoltarea comerțului electronic în țara noastră, precum și consolidarea protecției drepturilor consumatorilor.

Astfel, Legea privind comerțul electronic a fost modificată și redenumită Legea privind serviciile societății informaționale. Au fost actualizate și Legea cu privire la comerțul interior, Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, Legea privind regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase, Legea privind protecția consumatorilor, Legea privind protecția datelor cu caracter personal și altele. După modificările aduse la Codul Penal, consumatorii de servicii electronice vor beneficia de o protecție sporită în domeniul comerțului online.

De exemplu, unitățile de tranzacționare care nu au spațiu de vânzare și tranzacționează prin mijloace electronice, mijloace de comunicare la distanță, contracte la distanță (comerț electronic) și orice alte forme neinterzise de lege care implică funcționarea unităților de tranzacționare fără spațiu de tranzacționare, sunt obligate să creeze locuri pentru schimbul de mărfuri.

Nerespectarea acestui lucru va duce la răspundere penală. Totodată, unitățile de tranzacționare angajate în vânzarea online de metale prețioase vor fi scutite de obligația de a deține o suprafață de 12 metri pătrați pentru desfășurarea afacerii, iar comercianții vor fi obligați să aplice aceleași reduceri indiferent de metoda de plată (numerar sau transfer bancar) preferată de cumpărător, precum și să informeze cumpărătorii despre instrumentele/mijloacele de plată acceptate. S

e prevede, de asemenea, obligația pentru vânzătorii de alcool online și pentru angajații serviciilor de livrare de a verifica vârsta cumpărătorului, inclusiv și de către personalul de livrare.

Documentul a fost elaborat de Guvern, iar, ulterior, Cabinetul de miniștri va prezenta o serie de alte inițiative de transformare și modernizare a comerțului electronic în țara noastră.

InfoMarket

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *