Educație financiară: cum să gestionezi banii?

Tema seminarului susținut de Clubul Presei Economict cu studenții din anul III (Grupul JR 203) ai Facultății de Jurnalism din USM a fost dedicată Săptămânii Internaționale a Educației Financiare (Global Money Week), desfășurată în Moldova cu sprijinul Ministerul Finanțelor și BNM.

În cadrul seminarului, studenții au aflat că „programul educațional financiar” nu se referă doar la bugetul personal sau familial. Vorbim despre abilitățile de gestionare a veniturilor și cheltuielilor, precum și de repartizarea competentă a capitalului financiar. Acesta este nivelul necesar de cunoștințe în domeniul finanțelor, care vă permite să evaluați corect situația de pe piață și să luați decizii rezonabile. Cu alte cuvinte, este capacitatea de a cheltui bani cu înțelepciune.

De ce ar trebui venitul să depășească cheltuielile? Ce este un airbag financiar și cum funcționează? De ce ar trebui investite economiile și nu doar acumulate și ce anume asigură venituri pasive? — acestea sunt doar câteva dintre întrebările care au fost ridicate în timpul discuției.

Studenților li s-a spus că peste 90% dintre oamenii din lume cheltuiesc bani impulsiv și necugetat. Greșeli financiare tipice: achiziții emoționale, achiziții peste posibilitățile proprii, neglijarea economiilor. Consumatorul nu ține cont de „regulile de aur ale milionarilor” – să cheltuiască mai puțin decât să câștige; cumpărați ceea ce devine mai scump și nu cumpărați ceea ce devine mai ieftin, cheltuiți, în primul rând, pentru nevoile de bază; creează venituri pasive.

Un interes deosebit a fost subiectul formării unui portofoliu financiar — toate economiile amânate care pot oferi venituri pasive. Dar există riscuri, ca și în cazul pieței valorilor mobiliare: este sigur dacă înțelegi principiile instrumentelor de investiții. Un alt pericol este criptomoneda. Nu este reglementat de legile majorității țărilor din lume, inclusiv din Moldova. Există și riscuri cu investițiile de risc, investițiile în companii mici, start-up-uri…

Ideea principală a întâlnirii a fost implementată: educația financiară începe cu remedierea situației actuale și motivarea pentru acțiuni ulterioare.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *