Guvernul a rectificat bugetul de stat pentru anul 2023 prin majorarea veniturilor și cheltuielilor cu 1,4 miliarde de lei

Potrivit proiectului de lege, veniturile bugetului de stat vor crește cu 2,2%, de la 64,86 miliarde de lei la 66,27 miliarde de lei, iar cheltuielile vor urca cu 1,7%, de la 83,19 miliarde de lei la 84,6 miliarde de lei. Deficitul bugetar va rămâne neschimbat la 18,3 miliarde de lei.

Modificările la venituri și cheltuieli cu 1,4 miliarde de lei vor fi finanțate din granturi din surse externe în valoare de circa 94 milioane de dolari. Modificările aprobate prevăd majorarea alocațiilor bugetare pentru fondul rutier — de la 1,48 miliarde de lei la 2,22 miliarde de lei, iar limitele alocațiilor anuale ale accizelor pentru produsele petroliere, cu excepția gazului lichefiat, vor fi majorate de la 50,67% la 70,94%. Suma Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală va crește de la 600 milioane de lei la 920 milioane de lei, iar suma Fondului Național pentru Dezvoltare Agricolă și Rurală va crește de la 1,5 miliarde de lei la 1,6 miliarde de lei.

Alocările pentru Fondul pentru Unitatea Voluntară a Localităților au fost reduse de la 250 milioane de lei la 50 milioane de lei, iar cele pentru Fondul de Susținere a Populației — de la 220 milioane de lei la 134,1 milioane de lei, inclusiv pentru finanțarea pachetului minim de servicii sociale ale autorităților publice locale de nivelul doi — de la 204,2 milioane de lei la 118,1 milioane de lei. Alte 2,34 milioane de lei vor fi utilizate pentru finanțarea investițiilor capitale în organele bugetare, în loc de 2,4 milioane de lei. De asemenea, Guvernul a ajustat suma alocațiilor pentru asigurarea prevederilor cadrului normativ privind salarizarea în sectorul bugetar, care va fi de 567,8 milioane de lei în loc de 742 milioane de lei.

De asemenea, a fost ajustată suma transferurilor de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat la 17,1 miliarde de lei în loc de 17,16 miliarde de lei, cât a fost aprobat anterior. Transferurile către bugetele locale vor fi de 18,5 miliarde de lei, dintre care 675,9 milioane de lei reprezintă transferuri generale către bugetele locale de nivelul întâi, achitate din taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova.

Totodată, peste 86 de milioane de lei urmează a fi alocate de la bugetul de stat autorităților publice locale pentru finanțarea serviciului social «Asistență personală». Alocările bugetare pentru implementarea programului de stat «Prima Casă» au fost majorate cu 30 de milioane de lei, până la 200 de milioane de lei. Modificările au drept scop stimularea dezvoltării economice a țării.

InfoMarket

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *