Această decizie a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei la ședința din 5 noiembrie. De asemenea, acesta a lăsat neschimbate ratele dobânzilor la creditele overnight la 5,6%, la depozitele overnight — 1,6%, la operațiunile repo — 3,85% pe an.
Totodată, prin decizia BNM, norma rezervelor obligatorii aplicată la mijloacele atrase în lei și în valută neconvertibilă a fost redusă, începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei din 16 noiembrie până în 15 decembrie, de la 29% la 27% din baza de calcul.
De asemenea, rata rezervelor obligatorii aplicată fondurilor atrase în valută liber convertibilă a fost redusă, începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă de la 16 noiembrie la 15 decembrie, de la 39% la 36% din baza de calcul.
Potrivit BNM, această decizie a fost luată în contextul extinderii în continuare a efectelor deciziilor anterioare de politică monetară, având în vedere întârzierile legate de transmiterea acestora. Prin luarea deciziei de a reduce simultan normele rezervelor obligatorii în lei moldovenești și în valută liber convertibilă, BNM urmărește reducerea costului creditării. Acest fapt va contribui la susținerea în continuare a procesului de creditare a sectorului privat și la stimularea economiei naționale.
BNM constată că măsurile cumulative de stimulare a politicii monetare, atât reducerea succesivă a ratei de bază, cât și reducerea rezervelor obligatorii, vor conduce la o creștere a lichidității excesive în sistemul bancar până la sfârșitul anului curent. Volumul actual și cel preconizat al lichidităților va permite băncilor să acorde împrumuturi atât întreprinderilor, cât și gospodăriilor, precum și să investească în titluri de stat. În același timp, atunci când cererea sezonieră de numerar și credite va depăși prognoza elaborată în runda curentă de prognoză, Banca Națională a Moldovei va injecta volume suplimentare de lichidități pe piața monetară prin reducerea suplimentară a rezervelor minime obligatorii.
Banca Națională subliniază că evaluarea actuală a condițiilor monetare reale de pe piața depozitelor, creditelor și valutară indică o situație favorabilă pentru menținerea inflației în limitele a ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5%. Cele mai recente informații macroeconomice confirmă, în mare parte, principalele ipoteze și concluzii reflectate în Raportul asupra inflației emis de BNM în august 2024.
BNM a declarat că va continua să monitorizeze evoluțiile economice interne și externe pentru a asigura stabilitatea prețurilor. Următoarea ședință a Comitetului executiv de politică monetară al BNM va avea loc la 12 decembrie, conform calendarului aprobat.
De menționat că la ședința precedentă, desfășurată la 19 septembrie, BNM a menținut și rata de bază, aplicată principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt, la nivelul de 3,6% pe an.
Ultima dată când BNM a modificat rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost la 7 mai, reducând-o cu 0,15 p.p., de la 3,75% la 3,6% pe an. — de la 3,75 % la 3,6 % pe an. În general, aceasta a fost modificată de trei ori în acest an. În special, aceasta a fost redusă de la 4,75% la 4,25% la 6 februarie, la 3,75% la 21 martie și la 3,6% pe an la 7 mai.