CREDITELE DE CONSUM ÎN MOLDOVA VOR SCĂDEA LA 10,7% DIN PIB ÎN 2024

În 2024, creditarea de consum în Moldova va scădea până la 10,7% din PIB, comparativ cu vârful atins în 2022, de18% din PIB. Potrivit agenției INFOTAG, o astfel de scădere a creditelor de consum este prognozată de experții Băncii Mondiale (BM), care au elaborat un document privind perspectivele de dezvoltare a economiei moldovenești.

„Volumele mai mici de reexport, cauzate de schimbările în fluxurile comerciale ale Ucrainei și cererea externă încă slabă, vor limita creșterea în continuare a creditelor de consum. Se preconizează că intrările de investiții străine directe și remiterile vor rămâne sub nivelurile de dinainte de 2022 din cauza războiului din Ucraina”, se arată într-un document citat de agenție.

Experții băncii consideră că contul curent va continua să se îmbunătățească pe termen mediu, datorită stabilizării prețurilor de import, revenirii la deprecierea moderată a monedei naționale, normalizării logisticii comerciale și creșterii cererii externe pentru bunurile și serviciile moldovenești.

În pofida acestei traiectorii aparent pozitive, deficitul de cont curent va rămâne peste mediile istorice, deoarece creșterea semnificativă a productivității și integrarea mai profundă pe piețele UE vor necesita timp pentru a avea un efect notabil asupra investițiilor străine directe și a exporturilor. 

BM preconizează că remiterile se vor stabiliza după o scădere bruscă în țările CSI cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, deoarece migranții caută destinații alternative. 

Rezervele valutare ale Moldovei vor rămâne ridicate, dar, în ciuda mărimii lor, Moldova va continua să depindă de asistența financiară internațională pentru a-și satisface nevoile de finanțare externă.

INFOTAG