Această decizie a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei la ședința din 5 decembrie. De asemenea, acesta a lăsat neschimbate ratele dobânzilor la creditele overnight la 5,6%, la depozitele overnight — 1,6%, la operațiunile repo — 3,85% pe an. Totodată, prin decizia BNM, a fost redusă rata rezervelor obligatorii aplicate la mijloacele atrase în lei și în valută neconvertibilă, începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei din 16 decembrie 2024 până la 15 ianuarie 2025, de la 27% la 25% din baza de calcul, iar începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei din 16 ianuarie 2025. — 15 februarie 2025, de la 25% la 22% din baza de calcul.
De asemenea, rata rezervelor obligatorii aplicată fondurilor atrase în valută liber convertibilă a fost redusă, începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă de la 16 decembrie 2024 la 15 ianuarie 2025, de la 36% la 34% din baza de calcul, iar începând cu 16 ianuarie 2025. — 15 februarie 2025, de la 34% la 31% din baza de calcul. Potrivit BNM, această decizie a fost luată de Banca Națională a Moldovei în contextul transmiterii continue a efectelor deciziilor anterioare de politică monetară, având în vedere întârzierile legate de transmiterea acestora.
Totodată, decizia BNM de reducere a ratei rezervelor obligatorii pe parcursul a două perioade consecutive de aplicare a acesteia are drept scop sporirea predictibilității politicii monetare în condiții de asimetrie informațională și ajustarea comportamentului participanților la piața monetară, în vederea creării condițiilor monetare necesare menținerii inflației într-un interval pe termen mediu de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5%. Totodată, BNM a menționat că decizia de a reduce simultan normele rezervelor obligatorii în lei moldovenești și în valută liber convertibilă va reduce costul creditării, susținând în continuare procesul de creditare și având un impact pozitiv asupra economiei naționale.
Banca Națională subliniază că măsurile combinate de stimulare a politicii monetare vor spori lichiditatea excesivă din sistemul bancar și vor permite băncilor să acorde credite persoanelor fizice și juridice, precum și să investească în valori mobiliare de stat. BNM subliniază că ultimele informații macroeconomice confirmă în mare măsură principalele ipoteze și concluzii reflectate în Studiul asupra inflației pentru noiembrie 2024. Balanța riscurilor pentru perspectivele inflației este echilibrată, cu o ușoară tendință inflaționistă pe termen scurt. Incertitudinile rămân pronunțate. Principalele surse sunt situația tensionată din regiune, cererea regională moderată legată de sancțiunile reciproce, incertitudinea privind producția agricolă și ajustările tarifelor pentru locuințe și serviciile de utilități publice.
Banca Națională a Moldovei a declarat că va continua să monitorizeze îndeaproape situația macroeconomică internă și externă, riscurile și incertitudinile legate de evoluția inflației pe termen scurt și mediu și va interveni la momentul oportun prin ajustarea instrumentelor de politică monetară în vederea realizării obiectivului principal de asigurare și menținere a stabilității prețurilor. Evaluarea curentă a condițiilor monetare reale de pe piețele depozitelor, creditelor și valutară indică o situație favorabilă în vederea asigurării menținerii inflației în intervalul de ±1,5 p.p. de la ținta de 5%, considerată optimă pentru creșterea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe termen mediu.
De menționat că la ședința precedentă, din 5 noiembrie, BNM a menținut și rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 3,6 la sută pe an. Ultima dată când BNM a modificat rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost la 7 mai, diminuând-o cu 0,15 p.p., de la 3,75% la 3,6% pe an. — de la 3,75 % la 3,6 % pe an. În general, aceasta a fost deja modificată de 3 ori în acest an. În special, acesta a fost redus de la 4,75% la 4,25% la 6 februarie, la 3,75% la 21 martie și la 3,6% pe an la 7 mai. După cum s-a comunicat anterior, prima ședință a Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei cu privire la politica monetară în anul 2025 este programată pentru 5 februarie, conform calendarului aprobat.