Marile lanțuri de importatori de electrocasnice propun înlocuirea actualei proceduri de plată a taxelor de mediu și direcționarea acestora către conturi controlate de stat

La întâlnirea de marți de la Clubul Presei Economice, desfășurată la subiectul programului EcoVoucher (care prevede și reciclarea electrocasnicelor uzate), proprietarul lanțului Bomba, Mircea Baciu, a menționat că, legislația actuală impune importatorului (numit „producător” în lege) „Responsabilitatea Extinsă a Producătorului” sau REP. Aceasta înseamnă că furnizorul/producătorul este obligat fie să înregistreze o asociație de gestionare (reciclare) a deșeurilor, fie să încheie un contract cu una dintre organizațiile de acest tip existente. Furnizorul/producătorul trebuie să plătească o taxă de mediu asociației (cuantumul taxei este stabilit de asociația însăși) și apoi să predea echipamentul uzat asociației pentru a fi eliminat ulterior. Potrivit lui Mircea Baciu, lanțul de magazine Bomba a plătit 18 milioane de lei taxă de mediu numai în 2024, în conformitate cu cerințele legii.

Cu toate acestea, nu există informații cu privire la cantitatea de echipamente pe care asociația de gestionare a deșeurilor a scos-o efectiv din țară pentru reciclare, (în Moldova nu există instalații de reciclare a electronicelor; se presupune că aceste deșeuri sunt exportate în țările vecine: România, Ungaria, Republica Cehă). Potrivit acestuia, în prezent există 14 astfel de asociații în Moldova și alte câteva se pregătesc pentru înregistrare, dar nu există niciun control asupra faptului dacă și cât de multe electronice uzate sunt exportate din țară. El a sugerat că unele dintre aceste asociații se pregătesc deja să se lichideze, după ce au primit bani de la furnizori/producători, dar nu au reciclat echipamentele pe care au fost obligate să le elimine. În același timp, se deschid noi asociații.

Oficialul a remarcat că, în România există doar 3 astfel de organizații, iar banii plătiți de furnizori/producători nu ajung în conturile lor, ci în conturile Fondului de Mediu, iar problema utilizării lor în scopul propus este absolut transparentă. Mircea Baciu consideră că o astfel de practică ar fi nu doar utilă, ci și extrem de eficientă în condițiile pieței moldovenești. „Până în prezent, sistemele colective actuale, organizațiile publice de gestionare a deșeurilor, nu numai că nu inspiră încredere, dimpotrivă: absența de mai mulți ani a exportului de dispozitive de reciclare dă tot mai multe motive să se creadă că nu se va mai recicla, în timp ce acestea primesc plățile prevăzute de lege de la furnizori/producători”, a subliniat Mircea Baciu. Mai mult, în timp ce marii jucători îndeplinesc voluntar aceste cerințe legale, există o serie de companii care nu plătesc deloc aceste taxe de mediu, ceea ce încalcă nu doar legile, ci și principiile concurenței loiale. Șefii lanțurilor de magazine Maximum și Hi-Tech care au participat la discuție au fost de acord cu opinia sa. În cadrul reuniunii Clubului de Presă Economică, Grigorii Stratulat, secretar de stat al Ministerului Mediului, a confirmat că, după modificările legislative și perioada de tranziție din 2023, nu au avut loc inspecții ale activităților asociațiilor de gestionare colectivă a deșeurilor, iar primele date vor fi disponibile după 30 aprilie, când acestea își vor prezenta rapoartele pentru 2024.

În același timp, secretarul de stat a declarat că furnizorii/producătorii care plătesc taxa de mediu ar trebui să monitorizeze independent utilizarea acestor fonduri și procesul de eliminare a deșeurilor, în acest caz a deșeurilor electrice. Și să ceară îndeplinirea obligațiilor de la asociația contractată în acest sens. În același timp, el a subliniat că Ministerul Mediului lucrează în mod constant pentru a îmbunătăți legislația actuală și este întotdeauna gata de dialog cu mediul de afaceri, inclusiv în ceea ce privește monitorizarea urmăririi gestionării deșeurilor.

În cadrul ședinței Clubului de Presă Economică participanții au discutat despre posibilitatea revizuirii mecanismului existent de achitare a taxei de mediu, stabilirea tarifelor de stat în funcție de tipul de echipament, verificarea activității și eficienței asociațiilor de gestionare a deșeurilor existente în funcție de rezultatele din ultimul an, cu analiza ulterioară a situației și luarea deciziilor corespunzătoare. Participanții la reuniune au fost de acord că astfel de decizii trebuie să vizeze cu adevărat protecția mediului, cu utilizarea transparentă a fondurilor în scopul propus, pentru a păstra și îmbunătăți ecologia Moldovei.

InfoMarket