Peste 100 de companii moldovenești pot deveni furnizori locali de produse pentru companiile străine care au investit în Moldova.

Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al Zonei Economice Libere „Bălți”, menționând că acest lucru va permite locuitorilor din ZEL „Bălți” să colaboreze cu furnizori locali de încredere, precum și companii locale — să primească noi comenzi cu valoare adăugată înaltă. Acest lucru a fost discutat în cadrul unei serii de seminare lansate astăzi la Chișinău în cadrul „Programului de Dezvoltare pentru Furnizorii Locali”, care este implementat de ZEL „Bălți” cu sprijinul Ministerului Economiei din Moldova.

Scopul principal al programului este creșterea competitivității companiilor moldovenești până la un nivel care le-ar face atractive pentru companiile multinaționale (CMN) din sectorul auto care își desfășoară activitatea în Moldova. Programul de dezvoltare pentru furnizorii locali acoperă 100 de companii moldovenești — potențiali furnizori de nivelul 3 și 4 și este conceput pentru a facilita relațiile lor de afaceri cu locuitorii din ZEL ”Bălți”, astfel încât să poată deveni parte a lanțului de aprovizionare pentru investitori multinaționali din sectorul auto.

Administratorul ZEL ”Bălți”, Marin Ciobanu, a menționat că companiile multinaționale din industria auto din întreaga lume, inclusiv cele care operează în Zona Economică Liberă „Bălți”, se confruntă cu o criză fără precedent. În timpul pandemiei COVID-19, lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte, calendarul aprovizionării cu materiale a fost întrerupt, ceea ce a avut un impact extrem de negativ asupra procesului de producție. În noile condiții, companiile revizuiesc condițiile pentru asigurarea producției lor, în primul rând, din punctul de vedere al găsirii celor mai apropiați furnizori.

„Aceasta este o șansă unică pentru companiile moldovenești să devină parte a lanțului producătorilor auto mondiali. Dar pentru aceasta trebuie să corespundă nivelului de organizare a propriei producții și, mai ales, nivelului de calitate al produselor. În acest scop, împreună cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, a fost creat un Program de dezvoltare pentru furnizorii locali, în cadrul căruia a fost organizată această serie de instruiri”, a spus Marin Ciobanu. Seminarele sunt organizate de experți cu invitați de la TÜV Karpat (membru al grupului TÜV Thüringen, Germania), acreditați în sistemul de management al calității în industria auto (IATF).

Instruirile vizează îmbunătățirea calității activităților operaționale și organizaționale. Acestea sunt conduse de experți care reprezintă două companii specializate din Germania și Republica Cehă, care au evaluat și selectat anterior participanți la Programul de dezvoltare pentru furnizorii locali. Directorul general al TÜV Karpat (membru al TÜV Thüringen, Germania) Iulia Ionescu a subliniat că acest program este unic, iar multe țări, la rândul lor, ar dori să implementeze un program similar pentru a sprijini IMM-urile.

În cadrul trainingurilor, sunt discutate subiecte precum: Mentenanța locului de muncă, sculelor și a utilajului (principiile 5S). Comunicarea vizuală pentru angajați; Securitatea muncii. Instrucțiunile de lucru; Stocarea și depozitarea produselor finite, a deșeurilor și producției în curs de execuție; Producția, planificarea și urmărirea capacității de producere. Trasabilitatea produselor finite și urmărirea calității. La fiecare dintre cele patru cursuri de instruire și-au confirmat participarea între 25 și 35 companii locale.

În afara îmbunătățirii aspectelor operaționale și organizaționale vizate de către fiecare din cele patru cursuri de instruire, companiile-participante vor avea posibilitate să se inițieze în cerințele sistemului de management al calității din industria auto (IATF) și ale altor sisteme internaționale de management al calității. Implementarea IATF și altor sisteme de management al calității reprezintă, de cele mai multe ori, condiții obligatorii înaintate de către CMN pentru furnizorii lor de subcomponente directe și indirecte.

Zona Economică Liberă ”Bălți” a fost creată în martie 2010. Pe parcursul celor 11 ani de activitate, aici au fost înregistrați 78 de rezidenți, iar volumul total de investiții al acestora depășește 222 milioane de dolari SUA. În această perioadă au fost create 11600 de locuri de muncă plătite, în medie, cu 8600 lei. Volumul producției industriale este în momentul de față de 6,9 miliarde lei pe an, volumul total al vânzărilor – 7,1 miliarde lei pe an. Din ZEL ,,Bălți” fac parte 19 subzone, dintre care trei la Bălți, iar restul – pe întreg teritoriul țării.