PIB-ul Moldovei în 2021 va crește cu 9,2%

PIB-ul Moldovei în 2021 va crește cu 9,2% și va constitui aproximativ 237,2 miliarde de lei — Institutul Național de Cercetări Economice.

Această prognoză a fost făcută de experții INCE în noua lor publicație „Tendințe în economia Moldovei”. Aceștia au menționat că în Moldova, în pofida incertitudinii asociate alegerilor parlamentare din iulie a acestui an și a dezvoltării pandemiei COVID-19, în ianuarie-iunie s-a înregistrat o creștere economică avansată. În această perioadă, PIB-ul a crescut cu 11,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, depășind nivelul trimestrelor I-II din 2019. Dinamica principalilor indicatori economici din această perioadă a condus la o revizuire a estimărilor de creștere a PIB, comparativ cu prognozele făcute la începutul anului. Conform prognozelor actuale ale experților de la Institutul Național de Cercetări Economice, PIB-ul Moldovei în acest an este de așteptat să crească cu 9,2%.

Potrivit analiștilor, creșterea PIB-ului se datorează dinamicii ridicate de creștere a valorii adăugate brute în majoritatea sectoarelor de activitate economică — industrie, în special în sectoarele orientate spre export (vinificație, producția de echipamente electrice, mașini și echipamente, mobilier, etc.), comerț, transport, construcții, informare și comunicare, etc. În prima jumătate a anului, VAB în sectorul agricol a scăzut, în același timp, condițiile climatice favorabile și volumul de producție în a doua jumătate a anului vor asigura o contribuție impresionantă a industriei la creșterea PIB-ului în acest an. Creșterea prețurilor mondiale la produsele agroalimentare în acest an, creșterea consumului și accesul mai ușor atât pe piețele locale, cât și pe cele externe, punerea în aplicare a politicilor active de sprijinire a antreprenorilor locali în creșterea productivității și reziliența la condițiile meteorologice nefavorabile sunt factori care vor contribui la creșterea VAB în agricultură în 2022.

Experții subliniază că volumul ridicat de producție agricolă va servi drept un alt stimul pentru industrie, care, la rândul său, este influențat pozitiv atât de factori interni, cât și externi — deblocarea rețelelor de aprovizionare cu materii prime; creșterea economiei mondiale și, direct, poziția economică favorabilă a principalilor parteneri economici; creșterea consumului intern și stimularea politicii monetare și fiscale. Investițiile au arătat o dinamică puternică în prima jumătate a anului și se așteaptă să crească cu 10,2% în acest an față de 2020, după scăderea cu 3,1% în anul precedent.

Analiștii subliniază că fluxurile nete de investiții străine directe sunt extrem de mici, prin urmare, accesul la finanțare, reducerea riscurilor politice și a costurilor de afaceri ar trebui să rămână obiective importante pentru susținerea investițiilor. Creșterea activității de investiții, creșterea producției, a prețurilor mondiale și a consumului vor avea un impact pozitiv asupra creșterii valorii exporturilor în 2021. În același timp, creșterea accelerată a importurilor de mărfuri în acest an, susținută de consumul intern și intensificarea reexporturilor va crește deficitul comercial al balanței de mărfuri, care ar putea atinge un nou nivel record și, în consecință, va pune presiune asupra contului curent.

Cererea crescută de valută a dus la o ușoară depreciere a leului moldovenesc față de dolarul SUA, în ianuarie-iulie a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2020; de asemenea, din august, moneda națională a arătat o tendință clară spre consolidare. Astfel, potrivit experților, fluctuații grave ale cursului de schimb nu sunt de așteptat în 2021.

Experții INCE prognozează că inflația medie anuală în Moldova, în 2021, va fi de 5%, cursul mediu al leului față de dolarul SUA de 17,5 lei per 1 dolar. Exporturile vor crește cu 15% — la 2 miliarde 858 milioane dolari, importurile vor crește cu 25,9% — la 6 miliarde 817 milioane dolari. Producția de produse industriale va crește cu 13,6% — la 69,4 miliarde lei, de produse agricole — va crește cu 38,2% — până la 40,5 miliarde de lei.

InfoMarket.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *