Cum veți economisi și veți investi pentru a avea bani la vârsta de pensionare. BNM lansează un proiect de educație financiară pentru mai multe generații

Proiectul de educație financiară „Generația I” va fi lansat în Republica Moldova, în cadrul unui eveniment internațional preconizat de Banca Națională a Moldovei pentru 2 noiembrie a.c. Acesta se va desfășura în format on-line, cu genericul „Educația financiară – un beneficiu personal,  social și economic” și va avea destinația să încurajeze  responsabilizarea financiară individuală, oferind publicului larg resurse educative.


Proiectul s-a afirmat cu succes în România, fiind inițiat și promovat de către Asociația CFA România pentru toți cei care doresc să își creeze o viziune pe termen lung în realizarea independenței lor financiare.


„Timpul ne învață că trebuie să fim deschiși către schimbare și să luăm decizii pentru a ne mișca înainte. Viața e plină de provocări, iar cea financiară ne pune în față nevoia de a ne informa, de a cunoaște mai multe pentru a ne ține soarta în mâini și pentru a fi independenți din punct de vedere financiar.  Indiferent de activitatea profesională, acceptăm în viața noastră utilitatea și inovația pe care le observăm permanent în mediul financiar. Este o cale spre independența financiară, care este atât de necesară pentru un viitor asigurat”, spune guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.


„Noi am lansat campania „Generația I” – generația independentă, pornind de la ideea că aceia dintre noi care nu iau măsuri de economisire și învestire în timpul anilor activi, riscă să depindă de banii de la stat — sistemul public de pensii, sau devin poveri pentru copiii lor la bătrânețe. Conceptul «Generației I», sau generației independente, s-a născut tocmai din faptul că educația financiară este foarte scăzută, dar sunt oameni care își doresc să obțină independența financiară. Considerăm că independența financiară se educă și este unul dintre pilonii unei societăți sănătoase și unei vieți împlinite”, susține Alexandra Smedoiu, CFA – președinte, Asociația CFA România.


În cadrul întrunirii preconizate, va fi încheiat un acord de parteneriat între Banca Națională a Moldovei și Asociația  CFA România pentru implementarea proiectului. De asemenea, evenimentul va fi structurat în două sesiuni: „Sisteme financiare din regiune. Lecții învățate” și „Dezvoltarea plăților fără numerar  — tendințe și inovații”.


Astfel, prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Vladimir Munteanu, va face o prezentare despre experiența sistemului financiar din Republica Moldova, iar, vorbitori din România, Ungaria și Slovacia se vor referi la practicile din țările respective.


Cât privește tema plăților fără numerar, abordarea acesteia va repune în lumină tendințele actuale din Republica Moldova de orientare tot mai fermă spre modernizare.


Evenimentul va putea fi urmărit în transmisiune directă  pe paginile oficiale și profilurile de comunicare ale BNM și CFA România, precum și pe platformele Privesc.eu și Rlive.md


Pagina web a BNM:
https://www.bnm.md/ro/content/cum-veti-economisi-si-veti-investi-pentru-avea-bani-la-varsta-de-pensionare-bnm-lanseaza-un
 
Profilul Facebook:  https://www.facebook.com/BNMoficial/
Canalul Youtbe:   https://www.youtube.com/channel/UCLpDfxKzSqgMiqyH-y6l9Hg 
Și portalurile :
 
https://www.privesc.eu/Arhiva/96912/Evenimentul-oficial—Educatia-financiara—un-beneficiu-personal—social-si-economic-
 
https://rlive.md/evenimentul-oficial-educatia-financiara-un-beneficiu-personal-social-si-economic/