BNM a majorat rata de bază aplicabilă principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu încă 2 puncte procentuale. — de la 8,5% la 10,5% pe an.

Acest lucru a fost anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, de către președintele BNM, Octavian Armașu, care a precizat că Banca Națională a luat o astfel de decizie în cadrul ședinței Comitetului executiv din 15 februarie. De asemenea, ratele dobânzilor la creditele și depozitele overnight au fost majorate cu 2 puncte procentuale — de la 10,5% la 12,5% și, respectiv, de la 6,5% la 8,5% pe an. În același timp, au fost menținute rezervele obligatorii din fondurile atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, precum și cele atrase în valută liber convertibilă.

Octavian Armașu a declarat că noua decizie de politică monetară are drept scop diminuarea presiunilor inflaționiste, reducerea impactului șocurilor asupra economiei și restabilirea creșterii normale a acesteia. El a spus că multe bănci centrale recurg la astfel de măsuri atunci când își revizuiesc prognozele de creștere pentru următoarele trimestre, având în vedere intensitatea inflației la nivel global. Guvernatorul BNM a mai menționat că anterior, în perioada crizei pandemice, Banca Națională a Moldovei a stabilit rate de refinanțare de bază mici pentru a stimula inflația, iar acum, la fel ca și alte bănci centrale, a decis să le majoreze pentru a limita inflația.

Octavian Armașu a declarat că decizia de majorare a ratei de referință aplicată la operațiunile de bază pe termen scurt ale politicii monetare are drept scop asigurarea unei reveniri rapide la normalitate, pentru a absorbi șocurile actuale și pentru a reveni la creșterea economică. El a spus că atunci când BNM decide să majoreze rata de bază de refinanțare, este preocupată și de stabilitatea macro-financiară a țării, de reducerea presiunii asupra balanței comerciale și de plăți, pentru a avea o piață echilibrată și o stabilitate monetară și a cursului de schimb.

Guvernatorul BNM a explicat că prin majorarea ratei de referință de refinanțare nu se poate «ataca» arborele inflației care vine din exterior, nu se pot «bate» șocurile de ofertă, inflația importată. «Dar cu această soluție este posibil să reducem efectele acestor șocuri, să reducem efectele secundare ale creșterii în lanț. Vrem ca șocurile să fie absorbite de economie cât mai repede, astfel încât atât economia să revină la normalitate, cât și inflația să revină la țintă», a subliniat Octavian Armașu.

«Reducem inflația, creștem prețul banilor pentru a contribui la reducerea consumului. Da, poate că, temporar, cineva va fi afectat de această decizie, dar dacă nu creștem ratele, riscăm să intrăm într-o noua realitate și să avem o inflație ridicată și o creștere economică redusă, iar atunci rata de refinanțare ar trebui să fie constant ridicată. Iar noi creștem rata de refinanțare pentru o anumită perioadă, astfel încât aceasta să fie ridicată pentru o perioadă și apoi să revină la normal», a spus șeful BNM. El a subliniat că majorarea ratei de bază de refinanțare va duce la creșterea dobânzilor nu doar la credite, ci și la depozite și că această situație va încuraja populația să-și canalizeze veniturile disponibile pentru economii, nu pentru consum. Acest lucru va duce la reducerea consumului, a importurilor.

Octavian Armașu a refuzat să facă prognoze privind posibilul coridor al ratei de refinanțare, menționând că BNM va lua decizii de politică monetară în viitor, în funcție de situație.

De notat că BNM a majorat ultima dată rata de refinanțare în cadrul ședinței extraordinare din 13 ianuarie curent. Atunci, Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază aplicată la operațiunile de bază pe termen scurt ale politicii monetare cu 2 p.p. — de la 6,5% la 8,5% pe an și a majorat ratele dobânzilor la creditele și depozitele overnight cu 2 puncte procentuale — de la 8,5% la 10,5% și, respectiv, de la 4,5% la 6,5% pe an.

Totodată, rata rezervelor obligatorii pentru mijloacele atrase în lei și în valută neconvertibilă a fost majorată cu 2 puncte procentuale din perioada de aplicare a rezervelor obligatorii de la 16 februarie până la 15 martie 2022 și stabilită în mărime de 28% din baza de calcul. Rata rezervelor minime obligatorii provenite din fonduri atrase în valute liber convertibile a rămas neschimbată.

InfoMarket