În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care prevede reducerea cu 50% a accizelor la produsele petroliere de bază și scutirea de TVA cu drept de deducere pentru benzină și motorină.

Documentul, care a fost elaborat de deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, propune reducerea cotei TVA la gazele naturale de la 8% la 4%. Petru Burduja, șeful adjunct al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, a declarat că aceste măsuri sunt așteptate de întreaga populație a țării, inclusiv de agenții economici care au fost consultați. Impactul legii este așteptat să fie resimțit imediat de un număr mare de cetățeni care vor putea cumpăra benzină și motorină la un preț cu 8 lei pe litru mai mic decât cel actual.

Astfel, aceste măsuri vor sprijini în mod direct populația prin reducerea cheltuielilor proprietarilor de mașini și vor avea un impact pozitiv asupra economiei. Este, de asemenea, o măsură de reducere a costului călătoriilor pe distanțe lungi, pentru a sprijini transportatorii naționali. În plus, va ajuta atât agricultorii, cât și alți producători interni, care vor putea oferi un produs competitiv în ceea ce privește formarea prețului. «Acesta este un proiect de lege pentru a susține economia țării și bunăstarea cetățenilor noștri», a declarat Petru Burduja. De la începutul acestui an, în Republica Moldova, prețul pentru un litru de benzină a crescut cu aproape 6 lei, iar cel pentru un litru de motorină cu 9 lei.

«Situația gravă și extraordinară în care se află Republica Moldova impune ca autoritățile centrale să ia decizii de urgență pentru a ajuta cetățenii noștri și a salva economia, în special agricultura moldovenească. Remarcăm creșterea fără precedent a prețurilor la carburanți, care afectează grav buzunarele cetățenilor, dar amenință și munca de primăvară a agricultorilor. Creșterea prețurilor la carburanți determină o creștere în lanț a prețurilor și la alte produse, inclusiv la pâine, produse lactate, cereale etc., reducând astfel puterea de cumpărare și, respectiv, calitatea vieții populației. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețul motorinei aproape că s-a dublat.

Având în vedere că multe dintre costurile inputurilor suportate de agricultori au crescut de mai multe ori, prețul foarte mare al combustibilului poate împiedica agricultorii să lucreze pământul, iar costul de producere a unei noi culturi poate fi foarte mare», a declarat Petru Burduja.

InfoMarket